Linkovi

Ruski premijer pozitivan na koronavirus


Ruski premijer Mihail Mišustin (arhiva)

Ruski premijer Mihail Mišustin obavestio je u četvrtak ruskog predsednika Vladimira Putina da je pozitivan na koronavirus i da će privremeno napustiti položaj da bi se oporavio.

Mišustin je predložio da njegov zamenik Andrej Belousov bude vršilac dužnosti premijera u njegovom odusustvu. Putin, koji je Mišustina imenovao u januaru, podržao je taj predlog.

Mišustin, koji je bio jedan od glavnih koordinatora odgovora Rusije na novi koronavirus, prvi je visoki ruski zvaničnik koji je javno rekao da je zaražen Kovidom 19. Broj obolelih u Rusiji premašio je 100 hiljada.

Ruski premijer je o dijagnozi obavestio Putina na video konferenciji, koja je prenošena na televiziji.

"Saznao sam da je rezultat na test na koronavirus pozitivan. Potrebno je da se samoizolujem i pratim uputstva lekara. To je neophodno za bezbednost mojih kolega", rekao je Mišustin. Dodao je da će ostati u kontaktu sa članovima vlade i Putinom telefonom i video linkom uprkos zdravstvenom stanju.

Ruski premijer će period samoizolacije provesti u bolnici pod nadzorom lekara, saopštio je njegov portparol.

Putin je Mišustinu poželeo brz oporavak i poručio da njegov slučaj pokazuje da bilo ko može da se zarazi koronavirusom.

U Rusiji je prijavljeno najmanje 1000 žrtava što je mnogo manje od mnogih teško pogođenih zemalja. Od kraja marta su na snazi i restriktivne mere, a ruski lider je upozorio da vrhunac epidemije tek predstoji i da bi moglo da dođe do novog porasta broja slučajeva ako se tokom predstojećih prvomajskih praznika ne budu poštovale postojeće restrikcije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG