Linkovi

Putin i Ši zalažu se za jačanje odnosa, dok Rusija ponovo bombarduje Ukrajinu


Putin i Ši razgovaraju putem video linka. 30. decembar, 2022. (Foto: REUTERS)
Putin i Ši razgovaraju putem video linka. 30. decembar, 2022. (Foto: REUTERS)

Predsednik Rusije Vladimir Putin i kineski lider Ši Đinping obećali su u petak da će produbiti bilateralnu saradnju, u svetlu 10-mesečnog ruskog rata u Ukrajini, koja je pretrpela još jednu noć napada bespilotnim letelicama i raketama, posle udara krstarećim raketama, prenosi agencija Asošijeted pres.

Putin i Ši nisu direktno pominjali Ukrajinu u javnom obraćanju na početku videokonferencije, pre nego što su počeli privatne razgovore. Međutim, pozdravili su jačanje veza između Moskve i Pekinga usred, kako su rekli, "geopolitičkih tenzija" i "teške međunarodne situacije", a Putin je izrazio želju da proširi vojnu saradnju.

"Suočen sa povećanjem geopolitičkih tenzija, značaj rusko-kineskog strateškog partnerstva raste kao stabilizujući faktor", rekao je Putin, čija je invazija na susednu zemlju poremećena žestokim ukrajinskim otporom i zapadnom vojnom pomoći.

Ruski lider je rekao da očekuje da Ši poseti Moskvu na proleće. Takvo putovanje "pokazaće celom svetu snagu rusko-kineskih veza oko ključnih pitanja, i postaće glavni politički događaj godine u bilateralnim odnosima", rekao je on.

Putin je rekao da vojna saradnja ima "posebno mesto" u odnosima između njihovih zemalja i istakao da je cilj Kremlja bio da "ojača saradnju oružanih snaga Rusije i Kine".

Ši je rekao da je "suočen sa teškom i daleko od jasne međunarodnom situacijom", Peking spreman "da poveća stratešku saradnju sa Rusijom i bude globalni partner u korist naroda naših zemalja i u interesu stabilnosti širom sveta".

U svom izveštaju o sastanku, kineska državna televizija CCTV opisala je događaje u Ukrajini kao "krizu". Taj izraz označio je odstupanje od uobičajenog izraza koji Kina koristi o "situaciji u Ukrajini", a promena bi mogla da odražava sve veću kinesku zabrinutost zbog sukoba.

"Ši Đinping je naglasio da je Kina konstatovala da Rusija nikada nije odbila da reši konflikt diplomatskim pregovorima, zbog čega izražava svoju zahvalnost", naveo je u izveštaju CCTV.

U Vašingtonu, Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog svrstavanja Kine sa Rusijom.

"Peking tvrdi da je neutralan, ali svojim ponašanjem jasno stavlja do znanja da i dalje ulaže u bliske odnose sa Rusijom", rekao je portparol Stejt departmenta i dodao da Vašington "pomno prati aktivnosti Pekinga".

Veze između Moskve i Pekinga su ojačale otkako je Putin poslao svoje trupe u Ukrajinu 24. februara. Prošle nedelje, Moskva i Peking održali su zajedničke pomorske vežbe u Istočnom kineskom moru. Putin i Ši su takođe razgovarali putem video linka prošlog decembra.

Kina, koja je obećala prijateljstvo "bez granica" sa Rusijom, primetno je odbila da kritikuje postupke Moskve u Ukrajini, okrivljujući SAD i NATO za provociranje Kremlja, i žestoko kritikovala sankcije uvedene Rusiji. Rusija je zauzvrat snažno podržala Kinu usred tenzija sa SAD oko Tajvana.

Rusija i Kina suočavaju se sa unutrašnjim teškoćama. Putin pokušava da održi domaću podršku ratu koji traje duže nego što se očekivalo, dok je porast slučajeva Kovida 19 preplavio bolnice u Kini.

Novi napadi i procena štete

Rusija je u petak granatirala ukrajinske gradove duž duge linije fronta od severa do juga, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Generalštab ukrajinske vojske je u svom večernjem izveštaju naveo da ruske snage pokušavaju da napreduju blizu Bahmuta i Avdivke, u okviru kampanje da zauzmu celi region Donjecka na istoku.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u obraćanju u petak rekao da ukrajinske snage drže položaje u Donbasu i da postižu manje napretke u nekim područjima.

U Ukrajini su vlasti u četvrtak procenjivale štetu posle ruskih raketnih napada na elektrane i drugu vitalnu infrastrukturu koji su bili najveće takvo bombardovanje u poslednjih nekoliko nedelja. Tokom napada poginula su četiri civila, saopštio je Kirilo Timošenko, zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je u svom redovnom saopštenju od petka ujutru da su ruske snage u prethodna 24 sata ispalile ukupno 85 raketa u 35 vazdušnih napada na ciljeve širom Ukrajine. Rusija je takođe izvela 63 napada iz više lansirnih raketnih sistema, navodi se u vojnom izveštaju.

Posle prvih talasa raketa u četvrtak ujutru, ruske snage su u četvrtak uveče i rano ujutru napale Ukrajinu dronovima Šahed-131/136 iranske proizvodnje, od kojih su svi oboreni, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Neki su bili usmereni na Kijev, izjavio je u petak gradonačelnik Vitalij Kličko. Od sedam eksplozivnih bespilotnih letelica lansiranih na ukrajinsku prestonicu, dve su oborene na prilazu gradu, a pet iznad samog Kijeva, rekao je Kličko.

Ukrajinski predsednik rekao je u svom noćnom video obraćanju u četvrtak da Rusija nije odustala od planova da zauzme ceo Donjeck, do Nove godine. Zelenski je takođe upozorio Ukrajince da bi moglo da dođe do još jednog rasprostranjenog vazdušnog napada.

"Ostala su još dva dana ove godine. Možda će neprijatelj pokušati još jednom da nas natera da Novu godinu proslavimo u mraku. Možda okupatori planiraju da nas nateraju da patimo zbog novih napada na naše gradove", rekao je on. "Ali bez obzira šta planiraju, znamo jednu stvar o sebi: preživećemo. Hoćemo. Isteraćemo ih napolje. Nema sumnje u to. I biće kažnjeni za ovaj užasan rat."

Alena Verbitskaja, predsednička komesarka za zaštitu prava branilaca Ukrajine, rekla je u petak da su 3.392 ukrajinska vojnika sada u ruskom zarobljeništvu, dok se 15 hiljada osoba vode kao nestale.

U međuvremenu, britansko ministarstvo odbrane navelo je u petak da "nastavak odliva visokih ruskih oficira verovatno odražava unutrašnje podele u vezi sa budućim vođenjem rata od strane Ministarstva odbrane Rusije".

Ministarstvo je saopštilo: "General-potpukovnik Jevgenij Nikiforov je verovatno u procesu preuzimanja komande nad Zapadnom grupom snaga Rusije (VGF) u Ukrajini. On bi bio najmanje četvrti komandant formacije od invazije i zamenio bi general-pukovnika Sergeja Kuzovljeva, koji je postavljen pre samo tri meseca".

"Kao načelnik štaba ruske Istočne grupe snaga (EGF) tokom prvih nedelja invazije, Nikiforov bi bio u velikoj meri uključen u planiranje katastrofalnog pokušaja EGF-a i vazdušno-desantnih snaga da napreduju na Kijev sa severo-zapada, preko područja Černobila", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG