Linkovi

Ukrajina: Ruske rakete pogađaju Herson, Rusija tvrdi da ne gađa civile


Dim se uzdiže iznad grada nakon ruskih napada na Bahmut, Ukajina, 27. decembra 2022.
Dim se uzdiže iznad grada nakon ruskih napada na Bahmut, Ukajina, 27. decembra 2022.

Ruske snage su u sredu pojačale minobacačke i artiljerijske napade na nedavno oslobođeni grad na jugu Ukrajine, saopštila je ukrajinska vojska.

Istaknuto je i da Rusija konstantno vrši pritisak linija fronta u istočnim regionima Ukrajine.

Rusija je ispalila 33 projektila iz višecevnih raketnih bacača na civilne ciljeve u Hersonu u 24 sata do srede rano ujutru, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u jutarnjem izveštaju. Rusija negira da je ciljala civile.

Teške borbe su nastavljene i oko grada Bahmuta koji je pod kontrolom Ukrajine, koji je sada većim delom u ruševinama, u istočnoj provinciji Donjeck, i na severu, oko gradova Svatove i Kremine u pokrajini Lugansk, gde ukrajinske snage pokušavaju da razbiju rusku odbranu linije.

Sirene za vazdušnu opasnost takođe su se oglasile širom Ukrajine u sredu ujutru, rekli su zvaničnici. U izveštajima na ukrajinskim društvenim mrežama navodi se da je uzbuna širom zemlje možda proglašena nakon što su ruski avioni stacionirani u Belorusiji poleteli. Rojters nije mogao odmah da proveri tu informaciju.

Britansko ministarstvo odbrane je u svom najnovijem ažuriranju vojne situacije u Ukrajini navelo da je Rusija verovatno ojačala deo linije fronta u Kremini jer je logistički važan za Moskvu i postao je relativno ranjiv nakon nedavnih ukrajinskih napredovanja dalje na zapad.

Još uvek nema izgleda za razgovore o okončanju rata, koji je sada u 11. mesecu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski energično gura mirovni plan od 10 tačaka koji predviđa da Rusija u potpunosti poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i da povuče sve njene trupe, o čemu Moskva odbija da razmišlja.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u nedelju da je otvoren za pregovore, ali samo pod njegovim uslovima, koji podrazumevaju da Ukrajina prihvata gubitak četiri regiona - Luganska i Donjecka na istoku i Hersona i Zaporožja na jugu. Oni zajedno čine oko petinu teritorije Ukrajine.

Pritisak

"Bilo je vrlo malo promena u pogledu linije fronta, ali je pritisak neprijatelja pojačan, kako u pogledu broja ljudi, tako i u pogledu vrste i količine opreme", rekao je ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov.

Ždanov je rekao da su borbe intenzivirane protiv ruskih snaga koje nastupaju sa oklopnim vozilima i tenkovima.

Ruske snage napustile su grad Herson prošlog meseca u jednom od najznačajnijih uspeha Ukrajine u ratu. Hersonska oblast, koja se nalazi na ušću reke Dnjepar i koja služi kao kapija za Krim koji je anektirala Rusija, strateški je važna.

Radost stanovnika Hersona zbog oslobođenja grada brzo je ustupila mesto strahu zbog nemilosrdnog ruskog granatiranja sa istočne obale Dnjepra, i mnogi su od tada pobegli.

Ruske snage granatirale su porodilište bolnice u Hersonu, rekao je preko Telegrama Kirilo Timošenko, zamenik šefa kabineta Zelenskog. Niko nije povređen, a osoblje i pacijenti prebačeni su u prihvatilište, dodao je on.

Rojters nije mogao odmah da proveri izveštaj.

U ruskom napadu prošle subote u Hersonu je poginulo najmanje 10 ljudi, a ranjeno 58, saopštila je Ukrajina.

U izveštaju od srede, ukrajinski Generalštab je takođe izvestio o daljem ruskom granatiranju regiona Zaporožja i regiona Sumi i Harkova na severoistoku Ukrajine, u blizini ruske granice.

Rojters nije mogao da proveri izveštaje sa ratišta.

U Bahmutu, u kom je pre rata živelo 70.000 ljudi, koji je sad grad duhova pod stalnim ruskim vazdušnim napadima, reporteri Rojtersa su ove nedelje videli požare u velikoj stambenoj zgradi. Krhotine su zasule ulice, a prozori na većini zgrada su razneseni.

"Naša zgrada je uništena. U našoj zgradi je bila prodavnica, sada je više nema", rekao je 85-godišnji Oleksandar i dodao da je on jedini preostali stanovnik.

Putin je započeo invaziju na Ukrajinu 24. februara, nazvavši je "specijalnom vojnom operacijom" za demilitarizaciju njegovog suseda, za koju je rekao da predstavlja pretnju po Rusiju.

Rusija je krenula da pokori Ukrajinu u roku od nekoliko dana, ali su njene snage u proleće poražene na periferiji glavnog grada Kijeva i prinuđene da se povuku iz drugih oblasti u jesen.

Putin je odgovorio pozivom na stotine hiljada rezervista prvi put od Drugog svetskog rata.

XS
SM
MD
LG