Linkovi

Bajden: Diplomatija ponovo u središtu američke spoljne politike


Džozef Bajden tokom govora u Stejt departmentu (Foto: REUTERS/Tom Brenner)
Džozef Bajden tokom govora u Stejt departmentu (Foto: REUTERS/Tom Brenner)

Amerika se vratila i diplomatija je ponovo u središtu naše spoljne politike“, poručio je američki predsednik Džozef Bajden tokom predstavljanja ciljeva američke spoljne politike u Stejt departmentu.

Potrebno je ponovo uspostaviti američko liderstvo“, rekao je Bajden.

Američki predsednik ukazao je da je odobrio uredbu kojom će ponovo biti pokrenut program prijema izbeglica.

"Broj izbeglica koje ćemo godišnje prihvatati biće povećan na 125.000", rekao je Bajden.

Govoreći o Rusiji - američki predsednik je precizirao da je tokom nedavnog telefonskog razgovora ruskom predsdniku Vladimiru Putinu preneo da je vreme okretanje glave od ruskih aktivnosti, kako se izrazio, završeno.

Bajden je u govoru poručio i da su Sjedinjene Države spremne da sarađuju sa zvaničnim Pekingom onda kada je to u interesu Amerike.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u Mjanmaru, gde je tamošnja vojska u ponedeljak pritvorila političke lidere i uvela vanredno stanje, Bajden je rekao da vojni zvaničnici treba da se odreknu vlasti koju su preuzeli i oslobode uhapšene pokitičke lidere i aktiviste.

Džozef Bajden je u govoru istakao i da će Sjedinjene Države okončati podršku operacijama koje u Jemenu vode snage Saudijske Arabije - rekavši da se rat mora okončati.

Ukazao je i da će SAD nastaviti da podržavaju tu zemlju.

"Da odbrani svoj suvernitet i teritoriju", poručio je američki predsednik u svom prvom govoru o američkoj spoljnoj politici koji je održao u zdanju Stejt departmenta u prestonici Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG