Linkovi

Kamala Haris sa Emanuelom Makronom o saradnji


Potpredsednica SAD Kamala Haris u Beloj kući
Potpredsednica SAD Kamala Haris u Beloj kući

Potpredsednica SAD Kamala Haris razgovarala je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i prenela posvećenost bilateralnim odnosima, saopštila je Bela kuća.

"Potpredsednica Haris i predsednik Makron su naglasili potrebu za bliskom bilateralnom i multilateralnom saradnjom u rešavanju Kovid krize, klimatskih promena i podršci demokratiji kod kuće i širom sveta", piše u saopštenju.

Ovo je bio drugi razgovor Haris sa Makronom, ali i znak da bi potpredsednica mogla da vodi spoljnu politiku u Bajdenovoj administraciji. Ranije je razgovarala i sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom.

Haris i Makron su se usaglasili da sarađuju na smirivanju situacije na Bliskom istoku i u Africi. Američka potpredsednica je pohvalila francuskog predsednika za liderstvo u oblasti jednakosti polova, kao i za doprinos Francuske misiji NASA-e na Marsu.

Otkako je na vlast došao Džo Bajden, nova administacija nastoji da obnovi veze sa starim saveznicima u rešavanju globalnih pitanja, što je prekid u odnosu na praksu Donalda Trampa koji je zastupao politiku "Amerika prvo".

Bajden je stupio na dužnost 20. januara i od tada su se SAD ponovo priključile Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i Pariskom sporazumu o klimatskim promenama.

XS
SM
MD
LG