Linkovi

Pripreme za istorijsko glasanje o opozivu, Tramp optužio demokrate za "pokušaj puča"


Predsednik SAD Donald Tramp (Foto: AP/Evan Vucci)
Predsednik SAD Donald Tramp (Foto: AP/Evan Vucci)

Predsednik Donald Tramp je dan uoči očekivanog opoziva u Predstavničkom domu, optužio demokrate "za nelegalan, stranački pokušaj puča" i "proglašavanje rata američkoj demokratiji", dok pokušavaju da ga smene s položaja zbog vršenja pritiska na Ukrajinu, da istraži političkog rivala Džoa Bajdena.

Tramp je proces opoziva oštro kritikovao u pismu predsedavajućoj Predstavničkog doma Nensi Pelosi, koje je objavljeno dok demokrate i republikanci u Predstavničkom domu raspravljaju o smernicama za debatu pre istorijskog glasanja o opozivu koje je planirano za sredu.

"To nije ništa više od nelegalnog, stranačkog pokušaja puča koji će, na osnovu nedavnog raspoloženja, propasti na biralištima", napisao je Tramp aludirajući na predsedničke izbore naredne godine i optužio demokrate da "nastavljanjem nevažećeg procesa opoziva" krše odanost Ustavu i proglašavaju "otvoren rat američkoj demokratiji".

Američki lider je takođe optužio demokrate za "izvrtanje pravde i zloupotrebu položaja" zbog napora da ga smene s položaja. Ponovio je da nije uradio ništa pogrešno kada je tražio od strane zemlje da istraži političke rivale, i napao demokrate što se fokusiraju na opoziv, a ne na neka druga pitanja.

Tramp je poručio da ne veruje da će njegovo pismo promeniti nešto, ali da iznosi svoje primedbe "zbog istorije".

Duga rasprava o pravilima debate

Administrativni odbor Predstavničkog doma na maratonskom sastanku odlučuje o tome koliko će trajati debata o opozivu pre nego što članovi donjeg doma Kongresa budu glasali o dve osnove za opoziv Trampa - zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

Sastanak administrativnog odbora mogao bi da traje i 12 sati, u zavisnosti od toga koliko članova Predstavničkog doma odluči da učestvuje u raspravi.

Odbor će na kraju utvrditi parametre za debatu, pre glasanja o opozivu koje će zaključiti višemesečnu istragu koja je duboko podelila američku javnost uoči izbora za predsednika i Kongres naredne godine.

Očekuje se da će Predstavnički dom, u kojem većinu imaju demokrate, glasati za Trampov opoziv. To ne znači automatsku smenu predsednika, već se o tome odlučuje na suđenju u Senatu, koji kontrolišu republikanci. Republikanski senatori podržavaju Trampa i malo je verovatno da će glasati za njegovu smenu.

Mekonel protiv izvođenja svedoka

Lider većine u Senatu Mič Mekonel ocenio je u utorak da Predstavnički dom ne bi trebalo da glasa za opoziv Trampa, uzimajući u obzir "manjkavosti" u celom slučaju.

Takođe je odbacio zahtev lidera demokrata Čaka Šumera da na suđenju u Senatu, između ostalih, svedoče šef kabineta Bele kuće Mik Malvejni i bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel
Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel

"Nije posao Senata da očajnički traga za načinima da se dođe do presude da je kriv. Ako je slučaj demokrata toliko pun nedostataka i toliko tanak, odgovor nije da sudija i porota to reše u Senatu", rekao je Mekonel i dodao da "brzopleta" istraga demokrata o opozivu nije došla ni blizu do "praga za opoziv jednog izabranog predsednika, a kamoli za njegovu prvu smenu u američkoj istoriji".

Mekonel je kasnije, na konferenciji za novinare, rekao da opoziv nije sudski, već politički proces i da on nije neutralan kada je reč o tome da li bi Tramp trebalo da bude smenjen s položaja predsednika.

Šumer je rekao da je suđenje bez svedoka "prevara" i poručio da Mekonel želi da Senat da pomogne u "zataškavanju".

Demokrate optužuju Trampa da je zloupotrebio položaj kada je od Ukrajine tražio da istraži bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena, jednog od favorita za osvajanje predsedničke nominacije Demokratske stranke. Američki predsednik optužen je i za opstrukciju istrage Kongresa o tom pitanju.

Tramp odbacuje optužbe i tvrdi da je reč o prevari. U utorak je na Tviteru napisao da je reč o "prevari demokrata", a sebe je nazvao "najomiljenijim predsednikom".

"Ne brinite, nisam uradio ništa pogrešno. U stvari, oni jesu", napisao je Tramp.

"Povoljniji teren"

Očekuje se da će se o Trampovom opozivu u Predstavničkom domu glasati po partijskoj liniji. Pojedine demokrate, koje zastupaju okruge u kojima je Tramp osvojio najviše glasova na izborima 2016. godine, saopštile su u ponedeljak da će glasati za opoziv.

"Glasaću za opoziv, iako znam da će Senat verovatno osloboditi predsednika optužbi, u okviru stranačkog teatra u kojem republikanci i demokrate u Vašingtonu nastupaju uznemiravajuće dobro", saopštio je demokratski kongresmen iz Jute Ben Mekadams.

Tramp će biti na povoljnijem terenu u Senatu, koji bi trebalo da u januaru razmotri optužbe protiv predsednika o čijoj smeni se odlučuje dvotrećinskom većinom.

Republikanci imaju 53 od 100 mesta u Senatu, i najmanje 20 republikanskih senatora bi zajedno sa svim demokratama trebalo da glasa za Trampovu smenu. Ni jedan republikanski senator nije do sada nagovestio da je spreman da to uradi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG