Linkovi

Republikanci u Senatu spremni da "spasu" Trampa


Predsednik SAD Donald Tramp i lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel (Foto: AP/Jose Luis Magana)
Predsednik SAD Donald Tramp i lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel (Foto: AP/Jose Luis Magana)

Suđenje o opozivu je politički, odnosno ustavni, a ne krivični proces. Članovi Predstavničkog doma imaju ulogu tužilaca, a senatori služe kao porota, ali optuženom u opozivu, ako se proglasi krivim – ne preti zakonska kazna, samo mogućnost da bude smenjen. U slučaju predsednika Trampa šansa za smenu je mala, ali bi činjenice iz ove istrage mogle da imaju ulogu na izborima.

U američkom Senatu već se vodio ovakav proces.

1999. predsednik Bil Klinton je oslobođen optužbi za laganje pod zakletvom i opstrukciju pravde zbog svoje afere sa pripravnicom Monikom Levinski.

1868. predsednik Endru Džonson je preživeo suđenje u Senatu za samo jedan glas, pošto je donji dom izglasao njegov opoziv zbog kršenja zakona, koji je tada štitio visoke vladine zvaničnike od smene.

Mala šansa za smenu predsednika
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

U slučaju predsednika Trampa, demokrate u Predstavničkom domu su ga optužile za zloupotrebu ovlašćenja i opstrukciju Kongresa, zato što je navodno vršio pritisak na Ukrajinu da otvori istragu protiv njegovog političkog protivnika, demokrate Džoa Bajdena.

“U našeg predsednika građani ulažu maksimalno poverenje. Kada izneveri to poverenje i stavi sebe iznad zemlje, on ugrožava Ustav, našu demokratiju i nacionalnu bezbednost”, rekao je ​Džerold Nedler, predsedavajući Odbora zapravosuđe Predstavničkog doma u kojem je usvojen predlog opoziva.

Predsednik Donald Tramp poriče optužbe i računa da će ga republikanci u Senatu oslobodiiti optužbi na suđenju o opozivu.

“Radikalne levičarske demokrate i propali vašingtonski establišment pokušavaju da izbrišu vaše glasove, ponište izbore i preokrenu našu demokratiju. Ništa se neće dogoditi, ne brinite, ne bih se mnogo uznemiravao oko toga”.

Republikanci u Kongresu su lojalni predsedniku Trampu, a do sada je samo nekoliko senatora uopšte kritikovalo predsednika, ističe novinarka Asošijeted presa Džuli Pejs.

“To ne znači da će glasati da ga osude, ali ćemo možda videti scenario da bar neki članovi Trampove stranke izraze zabrinutost zbog njegovog ponašanja prema Ukrajini".

Da bi se predsednik smenio, potrebno je da ga osude dve trećine senatora, 67 od njih stotinu, a to je malo verovatno - kaže analitičar Leri Sabato, profesor Univerziteta Virdžinija.

“Ne vidim na koji način biste mogli da navedete 20 republikanskih senatora da glasaju za smenu Donalda Trampa. Ako tako glasaju, mogli bi lepo da podnesu ostavku, jer ne bi dugo služili posle takvog glasa”.

Bez obzira na ishod, suđenje o opozivu u Senatu biće test za američku demokratiju, poručuje demokratski senator Mark Vorner.

"Nadam se da će sve moje kolege u Senata udahnuti duboko, bez obzira gde su stajale do sada, i shvatiti da je ovo verovatno naša najvažnija, ustavna dužnost”.

I ako Tramp “preživi” suđenje u Senatu, njegovo ponašanje prema Ukrajini će verovatno biti jedna od centralnih tema na izborima 2020.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG