Linkovi

Odbor za pravosuđe preporučio opoziv, Tramp nazvao proces farsom


Zgrada Kongresa na kapitol hilu (Foto: AP/Patrick Semansky)
Zgrada Kongresa na kapitol hilu (Foto: AP/Patrick Semansky)

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma usvojio je optužbe protiv predsednika Donalda Trampa za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa, što znači da je skoro sigurno da će Tramp postati treći predsednik u američkoj istoriji opozvan u Predstavničkom domu.

Odbor je glasao po stranačkim linijama pri usvajanju osnova za opoziv. Tramp je optužen da je zloupotrebio svoj predsednički položaj kako bi izvršio pritisak na Ukrajinu, da istraži njegovog potencijalnog protivkandidata na izborima 2020, demokratu Džoa Bajdena.

Takođe je usvojena druga tačka optužbe - kojom se predednik tereti da je opstruisao kongresnu istragu te afere.

Predstavnički dom u punom sastavu, u kojem demokrate imaju većinu, verovatno će sledeće nedelje izglasati te optužbe, čime se završava proces opoziva, a zatim, u roku od nekoliko nedelja, počinje "suđenje" predsedniku u Senatu. Međutim, malo je verovatno da će gornji dom Kongresa, u kojem republikanci imaju većinu, proglasiti predsednika krivim i smeniti sa ga s položaja.

Odbor za pravosuđe preporučio opoziv Trampa, glasanje verovatno sledeće nedelje
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00


Posle glasanja u Predstavničkom domu, predsednik Tramp je novinarima rekao da "ne bi imao ništa protiv dugog suđenja u Senatu", kao i da bi želeo da vidi uzbunjivača čija je žalba navela demokrate da pokrenu istragu o opozivu. Ceo proces je osudio kao "farsu", navodeći da demokrate "trivijalizuju" opoziv.

Na burnim pretresima u Kongresu, republikanci su branili Trampa i optuživali demokrate za politički motivisanu farsu, dok su demokrate optužile predsednika da je ugrozio američki Ustav i nacionalnu bezbednost i narušio integritet izbora 2020, time što je u telefonskom razgovoru ovog leta vršio pritisak na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Pod tačkom zloupotrebe položaja, Tramp se takođe optužuje da je zamrznuo američku vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od skoro 400 miliona dolara, i ponudio Zelenskom mogući sastanak u Beloj kući, da bi ga naveo da javno objavi da vodi istragu protiv Bajdena i njegovog sina Hantera, koji je bio član upravnog odbora jedne ukrajinske gasne kompanije.

Tramp je takođe tražio od Ukrajine da istraži u međuvremenu osporenu teoriju da se Ukrajina, a ne Rusija, mešala u američke izbore 2016.

Optužbom za opstrukciju Kongresa predsednik se tereti da je ometao pokušaje Kongresa da istraži aferu, tako što je sadašnjim i bivšim članovima svoje administracije dao nalog da ne sarađuju u istrazi o opozivu.

Tramp i republikanci tvrde da predsednik nije uradio ništa nedolično u svom razgovoru sa Zelenskim, i da nema direktnog dokaza da je zamrznuo pomoć Ukrajini i obećavao sastanak u Beloj kući u zamenu za uslugu.

Kako teče proces opoziva i da li je realno da Tramp bude smenjen?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Tramp bi bio treći predsednik u američkoj istoriji koga je opozovao Predstavnički dom. Demokrata Bil Klinton je opozvan 1998. zbog laganja o seksualnom odnosu sa pripravnicom Bele kuće, ali je oslobođen u Senatu. Demokratski predsednik Endru Džonson je opozvan 1868, ali nije osuđen u Senatu. Republikanski predsednik Ričard Nikson je podneo ostavku 1974, pre nego što je opozvan zbog afere Votergejt.

Tramp se takmiči za reizbor 2020, i očekuje se da će voditi žestoku bitku protiv kandidata demokrata, koji će biti izabran sledeće godine. Bivši potpredsednik Bajden je jedan od favorita za osvajanje demokratske nominacije.

Istraga o opozivu je pokrenuta u septembru, posle žalbe jednog uzbunjivača o telefonskom razgovoru koji je Tramp vodio sa Zelenskim 25. jula.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG