Linkovi

Kongres korak bliže opozivu Donalda Trampa


Ceo Predstavnički dom bi mogao da glasa o Trampovom opozivu naredne nedelje, ali to ne znači da će predsdednik biti smenjen sa funkcije

Pred Odborom za pravosuđe u Predstavničkom domu Kongresa nastavljena je debata o predlogu za opoziv predsednika Donalda Trampa.

Nakon što predstavnici u odboru završe raspravu o dva osnova za opoziv - zloupotrebi položaja i opstrukciji istrage u Kongresu - trebalo bi da glasaju. Usvajanje predloga opoziva u Odboru za pravosuđe je korak pred finale - glasanje Predstavničkog doma o opozivu Donalda Trampa.

Očekuje se da će Odbor za pravosuđe, koji ima demokratsku većinu, tokom dana usvojiti predlog o opozivu Trampa, a ceo Predstavnički dom bi mogao o da glasa sledeće nedelje.

Uprkos opozivu, očekuje se da Tramp ostane predsednik SAD jer je za razrešenje s funkcije potrebno da opoziv potvrdi i Senat - u kojem većinu imaju republikanci.

Šta je proces opoziva predsednika SAD?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Demokrate optužuju Trampa da je zloupotrebio položaj time što je pritiskao predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da pokrene istragu o Trampovom rivalu Džozefu Bajdenu, a optužuju ga i za opstrukciju Kongresa koji je to istraživao.

Demokrate su pojedinostavile optužnicu protiv Donalda Trampa i svele je na dve tačke, odnosno nisu ubacivale optužbe protiv predsednika SAD iz izveštaja Roberta Malera.

Donald Tramp je negirao da je uradio bilo šta protivzakonito i ceo proces opoziva naziva "prevarom". Tramp je treći predsednik SAD koji se suočava sa opozivom i to dok je u kampanji za reizbor 2020.

Prilično je izvesno da će posle suđenja u Senatu ostati na položaju, jer je potrebna dvotrećinska većina senatora da bi predsednik bio razrešen dužnosti.

Pretpostavlja se da bi suđenje moglo da bude održano u januaru, pošto se Kongres vrati sa božićne pauze. Ipak, nije jasno koliko će dugo trajati proces u Senatu.

Pojedini republikanski senatori smatraju da bi proces trebalo brzo okončati i zalažu se za strategiju u kojoj neće imati svedoke (na koje imaju pravo).

Lider većine u Senatu Mič Mekonel rekao je da nije doneta odluka o tome koliko bi suđenje trebalo da traje.

Proces u Senatu liči na suđenje jer su senatori u ulozi porotnika, a procesom će predsedavati predsednik Vrhovnog suda Džon Roberts.

Tokom suđenja demokratskom predsedniku Bilu Klintonu 1999. godine, nije bilo svedoka u Senatu, Umesto toga, snimali su se iskazi samo nekoliko svedoka, koje su senatori gledali iza zatvorenih vrata. Klinton je na kraju oslobođen optužbi koje su bile rezultat njegovih seksualnih odnosa sa Monikom Levinski.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG