Linkovi

Princu Endrjuu oduzeta kraljevska i vojne titule


Sin kraljice Elizabete u Sjedinjenim Državama optužen je za seksualno zlostavljanje. (Foto: Neil Hall/PA via AP)
Sin kraljice Elizabete u Sjedinjenim Državama optužen je za seksualno zlostavljanje. (Foto: Neil Hall/PA via AP)

Princu Endrjuu oduzeta je kraljevska i vojne titule i u javnosti više neće biti oslovljavan sa njegovo kraljevsko visočanstvo, objavila je Bakingemska palata.

"Uz kraljičino odobrenje i saglasnost, to će biti vraćeno kraljici. Vojvoda od Jorka nastaviće da ne obavlja nikakve javne dužnosti, a u pravnom postupku brani se kao privatni građanin”, precizirano je u saopštenju Bakingemske palate.

Sin kraljice Elizabete u Sjedinjenim Državama optužen je za seksualno zlostavljanje.

Šezdeset jednogodišnji vojvoda od Jorka povukao se 2019. sa javnih dužnosti zbog veza sa osuđenim seksualnim prestupnikom Džefrijem Epstinom, kao i intervjua britanskom javnom servisu Bi-Bi-Si – u kom je nastojao da poboljša narušeni ugled.

Njegovi advokati nisu uspeli da ubede sudiju u Sjedinjenim Državama da odbaci građansku tužbu u kojoj ga Virdžinija Đufri optužuje da je seksualno zlostavljao kada je bila tinejdžerka.

Sudija Luis Kaplan rekao je da Đufri može da ga goni po optužbama da je princ Endrju pretukao, namerno izazvao njene emocionalne patnje – dok je sa druge strane Epstin, poznati američki finansijer koji je preminuo u zatvoru u iščekivanju suđenja za trgovanje ženama, vršio to krivično delo nad njom.

Princ Endrju negirao je optužbe Virdžinije Đufri da je pre dve decenije, u domu bivše Eptinove saradnice Gilejn Maksvel, naterao na seksualne odnose i da je dva puta zlostavljao na imanjima Džefrija Epstina.

Odluka suda znači da bi vojvoda od Jorka bio primoran da svedoči na suđenju koje bi moglo početi između septembra i decembra 2022 – ukoliko se ne postigne nagodba.

XS
SM
MD
LG