Linkovi

Tviter objavio 10 miliona tvitova kojima su se Rusi i Iranci mešali u politiku SAD


Arhiva - Logo Tvitera ispred sedišta kompanije u San Francisku, Kalifornija, 28. aprila 2015.

Tviter je u sredu objavio kolekciju od više od 10 miliona tvitova, povezanih sa hiljadama naloga, koji su u vezi sa propagandnom organizacijom - ruskom Agencijom za istraživanje interneta, kao i sa stotinama naloga za "trolovanje", čiji su korisnici uglavnom stacionirani u Iranu.

Podaci, koje je analizirao i objavio DFRlab (Atlantic Council’s Digital Forensic Research Lab), proizašli su iz analize 3.841 naloga povezanog sa ruskom agencijom za istraživanje interneta, 770 naloga koji su potencijalno stacionirani u Iranu, kao i 10 miliona tvitova i dva miliona slika, video snimaka ili drugih medijskih sadržaja.

Ruski trolovi ciljaju politiku SAD i na levoj, i na desnoj strani. Čini se da je njihov glavni cilj da poseju razdor, pre nego da promovišu neku stranu, verovatno sa ciljem slabljenja Sjedinjenih Država, navodi se u izveštaju.

DFRlab tvrdi da su ruski "trolovi" često efikasni, da povlače na desetine hiljada retvitova pojedinih postova, uključujući i poznate komentatore poput En Koulter.

Arhiva - Zgrada Agencije za istraživanje interneta, za koju se veruje da je ruska fabrika trolova, u Savuškinovoj ulici u Sankt Peterburgu, Rusija,
Arhiva - Zgrada Agencije za istraživanje interneta, za koju se veruje da je ruska fabrika trolova, u Savuškinovoj ulici u Sankt Peterburgu, Rusija,

U nekim od objavljenih tvitova se kaže:​

“Sudnji dan je stigao. Molim vas, glasaje za Trampa i Pensa kako bi sačuvali našu veliku naciju od unuištenja", piše u lažnom tvitu na dan izbora 2016, dok drug, iz marta ove godine, glasi:

"Dnevni podsetnik: Tramp i dalje nije uveo sankcije Rusiji koje su usvojene sa 4.193 glasova u Predstavničkom domu i 982 u Senatu. Ne bi li to trebalo da bude osnova za opoziv?"

Više ciljeva

Ruske operacije imale su više ciljeva, uključujući mešanje u predsedničke izbore u SAD, polarizaciju onlajn zajednice i slabljenje poverenja u američke institucije, tvrdi DFRLab.

Treba razumeti da Rusi igraju na kartu obe partije, rekao je za Glas Amerike Grej Bruki, jedan od istraživača koji su izradili analizu. "Postojao je vrlo specifičan fokus na specifične ideološke zajednice i specifične demografije".

Arhiva - Kandidatkinja Demokratske stranke za predsednicu SAD, Hilari Klinton, govori na skupu Atlantskog saveta u Vašingtonu, 30. novembra 2015.
Arhiva - Kandidatkinja Demokratske stranke za predsednicu SAD, Hilari Klinton, govori na skupu Atlantskog saveta u Vašingtonu, 30. novembra 2015.

Nakon inicijalnog angžamana na sprečavanju Hilari Klinton da bude izabrana 2016, analiza je identifikovala "drugi talas" lažnih naloga, od kojih je većina fokusirana na inflitraciju u grupe protivnika Donalda Trampa, posebno one koji su se identifikovali kao "Pokret otpora", koristeći osetljive teme kao što su rasni odnosi ili pitanje vatrenog oružna i nasilja. U tome su obično postizali veće uspehe nego njihove konzerativne kolege.

"Pokušavaju da rasplamsaju sve, bez obzira na rasu, veroispovest, politička uverenja ili seksualnu orijentaciju", tvrdi Laboratorija u svojoj analizi. "U mnogim slučajevima, gurali su raspravu na obe strane".

Iransko trolovanje

Iransko trolovanje prvenstveno je fokusirano na promociju njihovih sopstvenih interesa, uključujući i napade na regionalne rivale poput Izraela i Saudijske Arabije.

Međutim, iransko trolovanje manje je efikasno od ruskih postova, a na objave dobijaju ograničeni broj reakcija.

To je delimično zbog toga što su stilovi objava manje zapaljivi, navodi se u izveštaju.

"Nekoliko naloga pokazuje karakteristike ličnosti: Naveliko dele onlajn tekstove. "Kao takvi, ne uklapaju se dobro u Tviter, na kojem lični komentari imaju mnogo snažniji odjek, nego deljenje tekstova sa sajtova".

Generalno, mnogi trolovski postovi su neefikasni, a "njihove operacije su oduvane na Tviteru".

Svi ovi nalozi sa kojih su slani objavljeni tvitovi, Tviter je suspendovao ili ugasio, a analitičari primećuju da je sveukupna aktivnost osumnjičenih ruskih trolera pala ove godine, nakon što ih je Tviter sankcionisano u septembru i junu 2017.

Ali, to ne znači da politički troleri i dalje ne predstavljaju pretnju.

Identifikacija budućih operacija stranog uticaja i smanjenje njihovog uticaja zahteva budnost i elastičnost kod aktivista u ciljanim zajedinicama, kaže se u izveštaju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG