Linkovi

Pravnici Fejsbuka, Tvitera i Gugla umanjili obim ruskog mešanja


Kompanija Fejsbuk saopštila je da je interna istraga ruskog pokušaja da utiče na prošlogodišnje predsedničke izbore pokazala da su operativci koje je podržavala Rusija objavili oko 80.000 postova na toj društvenoj mreži, koji su u rasponu od dve godine dospeli do 126 miliona Amerikanaca.

Vest je objavljena u danu kada su pravni predstavnici Tvitera, Fejsbuka i Gugla svedočili pred senatskim odborom za pravosuđe o tome da li su i kakav efekat na izbore imale ruske aktivnosti. Kompanije su pod pritiskom da pokažu zakonodavcima da odgovaraju na rusku kampanju uticaja novim merama, kako bi osigurale da se tako nešto ne ponovi u budućnosti.

Pravni predstavnici Tvitera, Fesjbuka i Gugla su u svojim svedočenjima umanjili značaj i obim ruskih napora da utiču na predsedničke izbore 2016.

Šon Edžet, pravnik Tvitera, saopštio je da je kompanija proučila sve tvitove objavljene od 1. septembra do 15. novembra 2016. i ustanovila da je sadržaj povezan sa izborima, koji su postovali automatizovani ruski "trolovi" relativno mali. On je ocenio da su ruski lažni nalozi činil oko 1/100 procenat ukupnih naloga na Tviteru u vreme koje je proučeno i bili odgovorni za "jednu trećinu jednog procenta tvitova povezanih sa izborima."

“Tviter veruje da je svaka aktivnost te vrste - bez obzira na njenu veličinu - neprihvatljiva i da moramo da radimo bolje da bismo je sprečili", rekao je. Advokat Fesjbuka Kolin Streč govorio je na sličan način o kontroverznim oglasima vrednim 100.000 dolara postavljenim na toj društvenoj mreži od strane grupa sa navodnim vezama sa ruskom vladom. "Ti oglasi i postovi su ukupno činili sasvim mali deo ukupnog sadržaja na Fejsbuku - ali svaki procenat je suviše veliki", rekao je.

Direktor Gugla za sprovođenje zakona i informacionu bezbednost Ričard Salgado nazvao je rusku upotrebu Guglovih platformi relativno malom ali je naveo da "svaka zloupotreba naših platformi u te svrhe može da bude veoma ozbiljna."

Gugl je u ponedeljak na svom blogu naveo da je otkrio „ograničenu aktivnost“ potencijalnih ruskih aktera na svojim platformama ali je obećao da će pokrenuti „nekoliko novih inicijativa da pruži veću transparentnost i pojača bezbednost.“

Prema Guglu, potencijalna ruska zloupotreba platformi te organizacije tokom izbornog ciklusa 2016. sastoji se od oko 1000 video snimaka objavljenih na 18 YouTube kanala „verovatno povezanih“ sa ruskim protagonistima dok je na oglase na Guglu ukupno potrošeno oko 4.700 dolara. Kompanija navodi da su među snimcima bili i oni koji nisu imali političku sadržinu a da su odgledani oko 300.000 puta i „generalno imali vrlo malo odjek.“

Fesjbuk je prošlog meseca otkrio da je grupa sa navodnim vezama sa ruskom vladom uložila 100.000 dolara u oglase na toj platformi kojima su promovisani ciljeve i teme koje izazivaju kontroverzu kao što je “Životi crnaca su važni.” Američki mediski izveštaji takođe nagoveštavaju da su Rusi kupili slične reklame na Guglu. Fejsbuk je navodne ruske reklame predao Kongresu.

Tviter je preduzeo akciju u odnosu na naloge za koje se sumnja da su ih otvorili ruski “botovi” i suspendovao 2.752 naloga za koje se sumnja da su povezani sa ruskom vladom. Prošle nedelje, Tviter je zabranio reklamiranje na svojoj platformi ruskih medija Sputnjik I Russia Today, navodeći da su oni primenjivali državnu strategiju da se poremete američki izbori 2016.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG