Linkovi

Izbor filtera na Instagramu otkriva mentalno stanje


Fejsbuk, Tviter i Instagram nam omogućavaju da sa prijateljima i rođacima širom sveta podelimo lepe trenutke,fotografije, video snimke, uspomene. Ali šta ono što postavite na društvene mreže govori o vašem mentalnom stanju? Nova istraživanja ukazuju da bi moglo da govori mnogo više nego što mislite ili želite.

Živimo u vreme kada detalje iz privatnog života delimo sa drugima. Događaji veliki, mali, značajni i manje značajni postaju poglavlja naše životne priče na internetu.

Međutim neke informacije mogu da govore puno više nego što mislite, kaže Kris Danfort.

“Mislim da sa toliko informacija koje postavljamo na internet I mobilnim telefonima koji su postali deo živlljenja, nismo ni svesni koliko toga otkrivamo o sebi."

Danfort i njegov kolega Piter Dods su napravili program za analiziranja poruka koje se postavljaju na instagram.

"Ustanovili smo da su snimci, koje postavljaju osobe koje pate od depresije, uglavnom tamnije, mutnije i sivlje. Ukoliko koriste filtere, najčešće koriste one koji snimak pretvaraju u crno–beli,”

Razlika se može videti na nekim fotografijama koje je Danfort analizirao. Kao na primer original fotografije živih boja i ista posle sivog ili plavog filtera… deluje vrlo depresivno.

“Nije ništa novo da ljudi koji pate od depresije na svet gledaju mračnije I da se nerado druže. Ali mogućnost da se o psihičkom stanju neke osobe zaključi na osnovu onoga što objavi na društvenoj mereži je nešto potpuno novo.”

Danfort kaže da bi sledeći korak mogao da bude aplikacija koja bi alarmirala lekare o pogoršanju psihičkog stanja pacijenta..

"Mislim da bi za 5 do 10 godina, ako se ovo na čemu sada radimo pokaže korisnim na većim grupama i nastavi da se širi, onda se može razmišljati o aplikaciji koju biste daunlodovali i koja bi, uz vaš pristanak, pratila sve što stavljate na društvene mreže tako da bi i vaš lekar znao da li je možda potrebno da ranije dođete na pregled.”

Međutim Danford priznaje da je veliki problem zabrinutost zbog narušavanje privatnosti I da su potrebna opširnija istraživanja da bi se utvrdilo koliko precizno mašine mogu da daju dijagnozu nečijeg psihičkog stanja.

XS
SM
MD
LG