Linkovi

"Ruska taktika - ubediti Evropljane da nikome ne veruju"


Rusija ne krije svoje napore da utiče ili se miješa u unutrašnja pitanja ili čak izbore zapadnih zemalja, navode zvaničnici. Takođe priznaju da pokušaji da se tome stane na put za sada ne daju rezultate.

Pristalice anti-islamskog pokreta Pegida su ove nedelje slavile na ulicama Drezdena, nakon što je stranka Alternativa za Njemačku osvojila 12,6 odsto glasova na izborima – što je rast koji neki povezuju sa miješanjem Rusije, po već poznatom šablonu.

“Meta su im ljevičari, desničari, ali i radikalne vjerske stranke”, kaže Nils Svorc iz švedske Civilne agencije za krizne situacije.

U slučaju Njemačke, zvaničnici kažu da je Rusija koristila strah zbog priliva stotina hiljada izbjeglica. Švedski zvaničnici, poput Nilsa Svorca, kažu da su u Švedskoj, uoči izbora naredne godine, već vidiljivi nagovještaji slične taktike.

“Cilj nije da se Šveđanima nametne neka određena ideologija, već da se izazovu podjele, da postanemo nesigurnije društvo”.

Posle pokušaja Moskve da utiče na prošlogodišnje predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama, članovi Kongresa, među kojima je i predsedavajući Pododbora za Evropu u senatskom Spoljnopolitičkom odboru Ron Džonson, strahuju da su ruski potezi samo dobili na zamahu.

“Suština njihove propagande je širenje dezinformacija, da bi pokušali da natjeraju Evropljane da vjeruju da nikome ne mogu da vjeruju”.

Zapadne zemlje kažu da se veći dio dezinformacija širi preko društvenih medija, kao što su Fejsbuk, Tviter i Gugl. I medijskih organizacija poput televizijskog kanala “Russia today" – što taj mediji i Rusija demantuju.

“Mi pozivamo gledaoce da prate naš program i sami odluče”, poručila je novinarka RT-ija Lora Smit.

Međutim, poduhvati kao što je RT su možda samo početak. Američki i evropski zvaničnici sve više strahuju zbog toga što Rusija, po svemu sudeći, nije više zadovoljna samo širenjem propagande i dezinformacija, već traži i ostale načine da utiče na zapadno društvo.

“Spoljašne snage mogu da finansiraju izbore, a da se ne zna ko stoji iza novca. Politički mračan novac i ofšor kompanije su pozivnica Rusima da nastave sa miješanjem u izbore”, smatra senator Šeldon Vajthaus.

Ruska taktika, za sada, daje rezultate.

“Uticali su na javnost, političke debate, programe političkih partija ili ponašanje njihovih članova”, naveo je zamjenik ministra inostranih poslova Češke Jakub Dur.

I kao što je jedan ruski istraživač, samo polušaljivo, rekao – za sada su svi izbori – ruski izbori, što je svakako sumoran prospekt.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG