Linkovi

Fejsbuk, Tviter i Gugl obećali borbu protiv dezinformacija


Senator Ričard Blumental, demokrata iz Konektikata, govori na pretresu na Kapitol Hilu sa pravnicima tehnoloških kompanija.

Na Kapitol Hilu održan je buran pretres na kojem su senatori oštro ispitivali predstavnike Fesjbuka, Tvitera i Gugla o ruskom korišćenju njihovih platformi za širenje dezinformacija na predsedničkim izborima 2016. kao i naporima koje ulažu da spreče da se takva zloupotreba ponovi.

Predsedavajući senatskog odbora za obaveštajna pitanja, republikanac Ričard Bur, rekao je pravnicima tehnoloških giganta da “moraju da rade bolje da bi zaštili američki narod i sve svoje korisnike od takvih vrsta manipulacije.” Demokratska senatorka iz Kalifornije Dajen Fajnstajn ocenila je da je reč o “kataklizmičnoj promeni jer postoji velika strana sila dovoljno sofisticirana i sposobna da se uključi u američke predsedničke izbore i poseje razdor širom zemlje. Ona je zaključila da kompanije za društvene medije snose krajnju odgovornost za materijal koji se objavljuje na njihovim sajtovima.

Fejsbuk, Tviter i Gugl su priznali da su pojedinci čiji trag vodi ka Rusiji koristili lažne naloge i druge taktike da širi zapaljive poruke i lažne reklame koje su dospele do miliona Amerikanaca 2015. i 2016. Pravnici tih kompanija naglasili su da ozbiljno shvataju problem i da agresivno rade na njegovom rešavanju.

"Svi ti lažni strani nalozi i stranice su prekršili našu politiku i mi smo ih uklonili”, naveo je pravnik Fejsbuka Kolin Streč. “Ubuduće, imaćemo značajne investicije, počeli smo da angažujemo dodatne revizore reklama i oglasa, uvodimo veće restrikcije za sadržinu oglasa, pokrenuli smo nove metode da poboljšamo transparentnost i tražićemo dokumentaciju od kupaca političkog propagandnog materijala.”

Streč je dodao da su lažne reklame “činile sasvim mali procenat ukupnog sadržaja na Fejsbuku ali svaka brojka je prevelika”.

Republikanci u odboru su se koncentrisali na podatke sa platformi društvenih medija koji pokazuju da je ruska kampanja dezinformacija prethodila nominaciji Donalda Trampa za kandidata Republikanske partije prošle godine, što nagoveštava da je osnovni cilj Moskve bio da podrije američku demokratiju a ne samo izabere Trampa za predsednika.

To je mnogo šire od samo izbora 2016”, rekao je senator Džejms Riš.

Svedoci na pretresu su se saglasili. “Velika većina materijala koju smo videli je bila usmerena na izazivanje podela u društvu više nego direktno na izbore”, rekao je predstavnik Gugla Kent Voker.

Demokrate su, za to vreme, optužile tehnološke gigante da nisu dovoljno brzo spoznali i počeli da se bore protiv strane pretnje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG