Linkovi

Društveni mediji "hrane" negativan stav prema policiji


Slučajevi kada su policajci otvarali vatru na gradjane, često u afroameričkim zajednicama, donimiraju vestima u SAD u protekle dve godine, kao i vesti o ubistvima policajaca s predumišljajem, u incidentima koji su poslednjih meseci dobili veliki publicitet.

Stalno tinjanje oružanog nasilja izaziva sve veću napetost izmedju policije i Afroamerikanaca, a gradovi kao što je Los Andjeles povećali su policijsko prisustvo na ulicama, kao i broj policijskih helikoptera na nebu, da bi se održavala bezbednost. Novinarka Glasa Amerike Elizabet Li posetila je siromašne manjinske četvrti u južnom delu Los Andjelesa da bi ustanovila kako se policija nosi sa ovom novom, sumornom realnošću.

Deca u jednoj školi u predgradju Los Andjelesa nisu svesna rasnih tenzija koje postoje u mnogim zajednicama izmedju Afroamerikanaca i policije... Znaju samo da se lepo zabavljaju sa jednim policajcem, koji slučajno ima i veoma “kul” automobil.

“Deo mog posla u kojem najviše uživam jeste pokušaj da budem uzor deci u ovom kraju i da obavljanjem svoje dužnosti doprinosim ovoj zajednici”, priča policajac Zadi Borkes.

Policija Los Andjelesa smatra da je takva vrsta angažovanja u lokalnoj zajednici veoma važna da bi se raspršile negativne predstave o policajcima.

Medjutim, poseta Gradskoj skupštini Los Andjelesa pokazuje da negativni stavovi i dalje postoje. Ovi demonstranti iz pokreta “Životi crnaca su važni” traže ostavku šefa gradske policije. Oni protestuju zbog zaključka gradske komisije da pripadnik policije Los Andjelesa nije prekršio pravila kada je pucao i ubio jednu crnkinju prošle godine. Prema tvrdnama policije, žena je prišla policajcu držeći nož u ruci. Neki ljudi ne veruju u to.

“Policija Los Andjelesa, kao i uostalom skoro svako policijsko odeljenje u Americi, ima ozbiljan problem u načinu na koji tretira sve ljude, a posebno crnce, siromašne i gradjane sa mentalnim problemima”, ističe Melina Abdulah, organizator pokreta "Životi crnaca su važni" u Los Andjelesu.

Rasne tenzije nisu novost za Los Andjeles. Neredi koji su usledili posle policijskog prebijanja Afroamerikanca Rodnija Kinga pre više od 20 godina i dalje žive u sećanju stanovnika ovog grada, medju kojima je i kapetan Endru Najmen.

“To me je zaista lično pogodilo, jer to nije bio Los Andjeles u kojem sam odrastao, ali drago mi je što sam ostao u njemu. Naučili smo neke lekcije i kasnije radili na osnovu tih pouka. Sada smo došli do nove prekretnice u smislu svesti da moramo da se promenimo, učinimo nešto više…”

Najmen dodaje da pametni telefoni i društveni mediji ovih dana doprinose rasplamsavanju rasnih napetosti.

“Tviter, Fejsbuk, Instagram, Vajn, svi ti društveni medij i aplikacije omogućavaju javnosti, običnim gradjanima, da izvuku svoje telefone i snime neke veoma dinamične, složene situacije i istog časa objave taj snimak bez ikakvog konteksta i razumevanja složenosti toga što se vidi na snimku.”

Drugi, pak, smatraju da zbog nove tehnologije policija mora da više polaže račune za svoje postupke. Medjutim, obe strane se slažu da je neophodna promena percepcije.

“Moramo da razmotrimo bol koja postoji u zajednici, da prestanemo da etiketiramo crnačku zajednicu kao nasilnu, već da se pozabavimo njihovom patnjom i ponudimo resurse ljudima u nevolji” - izjavio je Skip Taunsend, socijalni radnik i bivši član bandi.

“Voleli bismo da se gradske finansije koriste za poslove koji ljudima obezbedjuju egzistenciju, resurse za mentalno zdravlje, produženu nastavu u školama, sprečavanje maloletničke delikvencije…”, kaže Melina Abdulah.

U južnom Los Andjelesu, mnogim gradjanima ne smeta da vide više policajaca na ovakvim skupovima za odvraćanje mladih od pridruživanja lokalnim bandama.

“Postoje dobri i loši policajci, a iskreno, samo oni dobri često dolaze u našu zajednicu kada organizujemo ovakve dogadjaje” - navodi Bobi Džonson, stanovnik južnog Los Andjelesa.

Policija i stanovnici ovih četvrti se slažu da je izgradnja ovakvih odnosa korak napred ka stvaranju medjusobnog poverenja.

XS
SM
MD
LG