Linkovi

Vučić: Srbija neće biti parking za migrante, dogovora o Kosovu nema


Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 31. januara 2020. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 31. januara 2020. (AP Photo/Darko Vojinovic)

BEOGRAD - Srbija i njene institucije umeće da štite svoje granice i Srbija neće biti "parking za migrante", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom narastajućeg novog talasa ove krize. Govoreći o Kosovu i razgovorima koje je imao u Vašingtonu, on je rekao da ne postoji nikakav plan niti dogovor i da neće biti razgovora dok Kosovo ne ukine takse.

Govoreći na konferenciji za štampu, Vučić je rekao da neće prihvatiti "fašističke teorije" koje kruže po javnosti u Srbiji i koje šire neki političari i naglasio da ima više napada Srba na migrante nego obrnuto.

Rekao je da državni organi neće dozvoliti ulazak u zemlju licima koja bi mogla da ugroze njenu bezbednost.

"Ako bude potrebno, zaštitićemo naše granice. Nećemo čekati odgovor Evropske unije, delovaćemo apsolutno u našem nacionalnom interesu", rekao je Vučić dodajući da se na granicama Srbije stvaraju uslovi da se "zaustavi migrantski talas", ukoliko to bude potrebno i da građani mogu da budu sigurni "da ćemo čuvati Srbiju".

Nema plana ni dogovora oko Kosova

Nema nikakvog velikog plana ili dogovora o Kosovu, rekao je Vučić govoreći o razgovorima koje je proteklih dana imao u Vašingtonu i ponovio da nema suštinskog dijaloga sa Prištinom dok se ne ukinu takse.

"Nikada nisam ništa krio ni obmanjivao javnost, nema nikakvog velikog plana ili dogovora. Pojedini analitičari bi želeli da vide poniženu Srbiju koja je priznala kosovsku nezavisnost", istakao je Vučić.

Kako je precizirao, specijalni izvestilac Sjedinjenih Država za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel je bio u pravu kada je rekao da nema nikakvog "velikog dogovora".

Razgovori su vođeni o temama "mini Šengena", rekao je Vučić ocenjujući da je za Srbe na Kosovu uvođenje železničke i avio-linije između Beograda i Prištine važno.

Vučić rekao da je "imao privilegiju" da u Vašingtonu razgovara sa trojicom od trojice, neformalno, najbližih saradnika predsednika SAD Donalda Trampa - Džaredom Kušnerom, Robertom O'' Brajenom i Ričardom Grenelom, te da je sa njima imao dobar i otvoren sastanak.

Rekao je da razgovori nisu vođeni samo o Kosovu, te da je on ranije smatrao da je samo "priča za javnost" da Tramp zna šta se sve zbiva oko razgovora u vezi sa KiM, ali da je sad siguran da je predsednik SAD, u najmanju ruku relativno dobro, upoznat sa tim.

Najavu delimičnog ukidanja taksi, Vučić je uporedio sa pesničenjem i šamaranjem.

"To je kao da vam neko kaže da više neće da vas bije pesnicama nego će da vam lupa šamare. Istovremeno očekuju da prestanemo sa kampanjom povlačenja priznanja Kosova", dodao je on.

Kako je naveo, dok Priština ne potpiše da do okončanja dijaloga neće pokušavati da uđe u međunarodne organizacije, neće biti zaustavljena ni kampanja povlačenja priznanja Kosova.

Koronavirus, "panciri"...

Ocenio je da će se problemi sa koronavirusom odraziti i na ekonomiju Srbije, pošto njen uticaj na svetsku ekonomiju već postoji. Ipak, naglasio je da u Srbiji još nema registrovanih slučaja koronavirusa i da će država umeti da odgovori na izazov ukoliko do toga dođe.

"Strah od nepoznatog i od koronavirusa utiče na ekonomiju, a ekonomija je najvećim delom psihologija. Doveo je do toga da imamo psihološki efekat na ekonomiju i to će se nesumnjivo odraziti i na nas", rekao je Vučić.

On je ocenio da je Vojska Srbije od danas značajno snažnija jer je kompletirana isporuka baterije artiljerijsko-raketnog sistema PVO Pancir S-1E iz Rusije.

"Mi to ni od koga nismo krili. Sada su performanse VS značajno unapredjene i borbena gotovost i operativna sposobnost višestruko uvećane", rekao je Vučić.

XS
SM
MD
LG