Linkovi

Priština razmatra tri dodatne oštre mere protiv Srbije


Demonstranti u selu Rudare blizu Kosovske Mitrovice protestuju zbog uvođenja taksi na robu iz Srbije i BiH (Foto: Reuters)

Vlasti u Prištini neće podleći međunarodnom pritisku i neće ukinuti takse od sto odsto na robu iz Srbije i BiH, već, naprotiv, razmatra uvođenje tri oštre dodatne mere - zabranu ulaska vozila sa srpskim registracionim tablicama, nepriznavanje srpskih dokumenata i zabranu uvoza robe stranih kompanija koja se proizvodi u Srbiji, piše prištinska štampa.

Kako piše Gazeta ekspres, nove mere moble bi da uvedene ove sedmice nakon sednice vlade koja se održava u utorak, u sklopu strategije sprečavanja "jednostranog ponašanja srpske države".

Portal piše da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao još 21. novembra, kada je uvodio stopostotne takse na robu iz Srbije, da će uslediti nove mere ukoliko Srbija bude nastavila da vodi kampanju protiv Kosova.

Avin Arifi, savetnik Haradinaja i šef pregovaračkog tima u dijalogu sa Beogradom, rekao je za Ekspres da se mere pripremaju, ali da ne može da potvrdi da li će one biti donete na sednici vlade u utorak.

I ministar trgovine, Endrit Šalja, takođe je potvrdio da se o dodatnim merama razgovara, ali da do sada nije ništa konkretno odlučeno. "Samo smo razgovarali, još uvek nema ništa konkretno. Bićete obavešteni o svim odlukama koje ćemo preduzeti ", rekao je Šalja za Expres.

U međuvremenu iz Ministarstva unutrašnjih poslova potvrđena je informacija koja se tiče registarskih tablica, piše portal. Izmi Zeka, zamenik ministra, izjavio je za Ekspres da je odluka o tome doneta i da su u toku konsultacije sa Evropskom unijom.

"Mi smo u konsultaciji sa EU, ali uprkos njihovom mišljenju, donosimo odluke kao nezavisna država", rekao je Zeka, tvrdeći da je Priština ispunila do sada sve obaveze iz Briselskog sporazuma, a da Srbija navodno nije.

Od kosovske vlade očekuje se da primeni recipročne mere prema Srbiji, jer su, kako tvrdi Zeka, građani Kosova prinuđeni da prilikom pelaska granice sa Srbijom tablice zamenjuju privremenim. Ekspres piše da će nadalje i vozila iz Srbije morati da na granici skidaju svoje tabice i stavljaju privremene, kosovske, te da će ta mera biti prva od tri najavljene.

Đurić: Nesagledive posledice

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da se protiv Srbije vodi politika svršenog čina i da bi nove mere donele nesagledive posledice. Đurić je za RTS izjavio da je upotreba sile "poslednja opcija".

On je rekao da se nada da Priština neće uvesti najavljene mere i da one direktno ugrožavaju opstanak "našeg naroda" na Kosovu.

"Ko danas razmišlja o novim merama neprijatelj je mira i stabilnosti u regionu, neprijatelj budućnosti i Srba i Albanaca", rekao je Đurić.

Đurić je rekao da se Srbija čvrsto i ozbiljno bori i zalaže za očuvanje mira i da je upotreba sile poslednja opcija.

"Ovlašćen da odgovori na ove vrste pretnji po Ustavu je vrhovni komandant, predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je političar koji se ponaša ozbiljno i odgovorno, on je načelno protiv upotrebe sile", kaže direktor Kancelarije za KiM.

Komentarišući isporuku oružja Kosovu iz Sjedinjenih Država, o čemu su javili mediji, kao i najavu o formiranju kosovske vojske, Đurić ističe da Kfor i NATO nemaju mandat da naoružavaju već da spreče stvaranje paravojnih formacija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG