Linkovi

Zajednička sednica Vlada Kosova i Albanije, Rama podržao odluku o taksama


Zajednička sednica Vlada Kosova i Albanije
Zajednička sednica Vlada Kosova i Albanije

Vlade Kosova i Albanije održale su u ponedeljak u Peći petu po redu zajedničku sednicu. Potpisano je devet sporazuma, među kojima su i oni koji se odnose na to da Kosovo i Albanija za šest meseci ujedine carine, smanje carinske i ukinu roming tarife.

Predstavnici Vlade Kosova i Vlade Albanije potpisali su i sporazume o priznavanju vozačkih dozvola, o javnom dugu i zajedničkoj saradnji sa međunarodnim finansijskim organizacijama, o saradnji iz oblasti omladine, iz oblasti zdravstva, priznavanju fitosanitarnih i veterinarskih uverenja, zatim sporazum o stvaranju zajedničke Privredne komore Kosova i Albanije i sporazum iz oblasti priznanja industrijske svojine.

Premijeri Kosova i Albanije, Ramuš Haradinaj i Edi Rama izjavili su da je saradnja Albanije i Kosova više nego neophodna.

"Albanija je uvek mogla da računa na Kosovo i uvek će moći, kao što je i Kosovo je uvek moglo da računa na Albaniju i to je dokazano 1999. godine, tokom najtežih dana naših života kao nacije ", rekao je Ramuš Haradinaj.

Albanski premijer Edi Rama založio se da Priština i Tirana uspostave zajednički fond za spoljnopolitičko funkcionisanje, koji bi pomogao njihovoj zajedničkoj integraciji u Evropsku uniju do 2025.godine. Rama je ocenio da je zajednička sednica vlada Kosova i Albanije u ponedeljak najznačajnija do sada.

"Bio je to sastanak od posebnog značaja i želim da naglasim da je to bila najproduktivnija sednica do sada jer je ima konkretne rezultate i zato što su procesi koji su započeti u fazi ostvarivanja", kazao je Rama.

Komentarišući odluku kosovske vlade da uvede taksu od 100 odsto na robu iz Srbije, Edi Rama je rekao da je to bio odgovor na nepravdu koja je učinjena Kosovu često i uz podršku različitih evropskih država.

"Ovo je iracionalan uslov u normalnim uslovima ali je normalan u iracionalnoj situaciji. Svako ko misli da je taksa ekonomska greši, ona je politička zbog pristupa Srbije", rekao je premijer Albanije.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj osvrnuo se i na ideju o korekciji granice između Kosova i Srbije, rekavši da je se tako nešto neće desiti dokle god bude Albanaca na Kosovu.

"Ko misli da uzme zemlju Kosova, greši, bez obzira da li je s Kosova, iz Albanije ili odakle god da je. Ni metar se više ne može uzeti. Ovo je albanska zemlja koja je natopljena krvlju. Srbija ako želi neka nas prizna. Pogrešno je razmišljati o teritorijalnim rešenjima između Kosova i Srbije”

Susret članova Vlade Kosova i Albanije peti je po redu u poslednjih pet godina. Prva zajednička sednica održana je u Prizrenu, 2014. godine. Godinu dana kasnije u Tirani, treći susret je bio u Prištini, a prošle godine zajednička sednica održana je u Korči u Albaniji.

Nakon sednice u ponedeljak u Peći, članovi albanske i kosovske vlade slikali se se tako što su ruke postavili u položaj dvoglavog orla, simbola albanske zastave. Ovu fotografiju objavio je na svom Fejsbuk profilu premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

XS
SM
MD
LG