Linkovi

SAD od Blinkenove posete Kini ne očekuju velike promene u odnosima dve zemlje


Američka i kineska zastava zajedno u Pekingu, 16. septembar 2018. (Foto: AP/Andy Wong)

Sjedinjene Države su u sredu umanjile očekivanja za bilo kakav napredak, pred prvo putovanje državnog sekretara u Kinu tokom poslednjih pet godina, nakon napetog telefonskog razgovora Entonija Blinkena sa kineskim ministrom inostranih poslova.

Najavljeno je da će Blinken na put krenuti u petak. On je na Tviteru naveo da je sa ministrom inostranih poslova Ćin Žangom "razgovarao o naporima koji su u toku za održavanje otvorenih kanala komunikacije, kao i o bilateralnim i globalnim pitanjima".

Žang je pozvao Sjedinjene Države da prestanu da se mešaju u poslove Kine i dda nanose štetu njihovoj bezbednosti. U razgovoru sa Blinkenom on je rekao da bi SAD trebalo da poštuju glavnu zabrinutost Kine u kontekstu opadajućih odnosa između supersila, saopštilo je kinesko ministarstvo inostranih poslova.

Američki zvaničnici rekli su da će Blinken tokom posete insistirati na uspostavljanju otvorenih kanala komunikacije kako bi osigurao da se rivalstvo sa Kinezima ne pretvori u sukob.

"Ne idemo u Peking sa namerom da postignemo nekakav veliki napredak ili transformaciju na način na koji se nosimo jedni sa drugima", izjavio je najviši diplomata Stejt departmenta za Istočnu Aziju, Danijel Kritenbrink u razgovoru sa novinarima.

"Dolazimo u Peking sa realnim, samouverenim pristupom i iskrenom željom da upravljamo našom konkurencijom na najodgovorniji mogući način", rekao je on.

Dodao je da očekuje da će Blinken "ponoviti stalni interes Amerike za održavanje mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreusa" i takođe razgovarati o situaciji u Ukrajini.

Blinkenova dugo odlagana poseta ima za cilj stabilizaciju odnosa između dve najveće svetske ekonomije i strateških rivala. Veze su se pogoršale po različitim aspektima i izazvale zabrinutost da će se dve zemlje jednog dana vojno sukobiti oko samostalnog ostrva Tajvan, za koje Kina tvrdi da je njeno,

Dve strane su takođe u sukobu oko trgovine, napora SAD da suzbiju kinesku industriju poluprovodnika, kao i po pitanju poštovanja ljudskih prava.

Posle odlaganja putovanja u februaru, nakon što je špijunski balon, verovatno poreklom iz Kine, preletio preko vazdušnog prostora SAD, Blinken će postati najviši zvaničnik američke vlade koji je posetio Kinu od kada je predsednik Džo Bajden preuzeo funkciju u januaru 2021.

Primarni cilj sekretara Blinkena biće "otvoreni, direktni i konstruktivni" razgovori sa Kinom, rekao je Kritenbrink, ali je upozorio na predviđanja o mogućem napretku.

"Biće to značajan i produktivan program koji ćemo imati pred sobom, ali ponavljam, cilj je da se fokusiramo na glavna pitanja, a ne nužno da napravimo dugačku listu rezultata", rekao je on.

Jedan od alarmantnih aspekata zategnutih veza je bila neodlučnost Pekinga da vodi otvoreni vojni dijalog sa Vašingtonom, uprkos ponovljenim pokušajima SAD.

Koordinator Bele kuće za Indo-Pacifik, Kurt Kembel, rekao je novinarima da Vašington ima interesa u uspostavljanju kriznih komunikacionih mehanizama za smanjenje rizika od sukoba.

"Verujem da će sekretar Blinken snažno zagovarati da su te linije komunikacije neophodne. One su način na koji zrele i snažne vojske komuniciraju, a ulozi su previsoki da bi se izbegle te kritične linije komunikacije “, rekao je on.

Bliken treba da putuje u Kinu i Britaniju između 16. i 21. juna, saopštio je Stejt department. Kineski državni mediji saopštili su da će on posetiti Kinu 18. i 19. juna.

Dve strane nisu saopštile sa kojim će se kineskim zvaničnicima Blinken sastati.

Posete američkih zvaničnika i zakonodavaca Tajvanu, povećale su tenzije između SAD i Kine.

"Od početka godine, kinesko-američki odnosi naišli su na nove poteškoće i izazove, a odgovornost je jasna", rekao je Ćin Blinkenu, prema izveštaju kineskog ministarstva inostranih poslova.

Sjedinjene Države bi trebalo "da prestanu da se mešaju u unutrašnje poslove Kine i da prestanu da štete suverenitetu, bezbednosti i interesima razvoja Kine u ime konkurencije", dodao je Ćin.

Boni Gleser, direktorka Indo-pacifičkog programa u Nemačkom maršalovom fondu SAD, navela je da obe zemlje rade na dogovoru sastanka između Džoa Bajdena i kineskog predsednika Ši Đinpinga, na samitu o azijskoj i pacifičkoj ekonomskoj saradnji koji će biti održan u novembru u San Francisku, te da i Blinkenovu posetu treba posmatrati kroz prizmu priprema za to.

Ipak, u razgovoru za Glas Amerike, navela je da je skeptična da može doći do velikih promena u odnosu dve zemlje: "To je prilika za obe zstrane da nastave da izražavaju svoje zabrinutosti i možda pronađu načine da se pozabave razlikama, posebno u oblasti vojnih pitanja".

XS
SM
MD
LG