Linkovi

Sastaju se ministri odbrane SAD i Kine usred narušenih odnosa


ARHIVA - Sekretar za odbranu Lojd Ostin na konferenciji za novinare u Pentagonu 23. maja 2022.
ARHIVA - Sekretar za odbranu Lojd Ostin na konferenciji za novinare u Pentagonu 23. maja 2022.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin sastaće se ove nedelje u Singapuru sa svojim kineskim kolegom. Sastanak će biti redak susret licem u lice između visokih američkih i kineskih zvaničnika, a dve strane možda neće naći mnogo zajedničkog jezika u poremećenim odnosima.

Očekuje se da će Tajvan biti u fokusu kada se šef Pentagona Lojd Ostin sastane sa kineskim ministrom odbrane na dijalogu o odbrani u Singapuru.

Kina gleda na demokratski Tajvan kao na sopstvenu teritoriju. Zapretila je da će ponovo zauzeti Tajvan, silom, ako bude potrebno.

Senior US, China Defense Leaders to Meet, Amid Fraying Ties
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Prošlog meseca, američki predsednik Džo Bajden rekao je da će Sjedinjene Države braniti Tajvan od kineske invazije, izazivajući strah od sukoba supersila.

Američki zvaničnici su kasnije insistirali na tome da Vašington nije promenio svoju politiku prema Tajvanu.

Ali Bajdenovi komentari nisu naišli na dobar prijem u Kini, kaže stručnjak za bezbednost za Aziju Džejms Krebtri.

"Ako sedite u Pekingu, ne verujete baš onome što Amerikanci govore. Mislite da zaista nagoveštavaju da je došlo do promene politike i da SAD postaju oštrije (u politici) prema Tajvanu, gde se svakako kreće američko domaće i elitno mišljenje. Dakle, to je nezgodna situacija. Prilično je zapaljivo i uvek postoji rizik da se dogodi nezgoda i onda je teško upravljati tim procesom", rekao je Krebtri.

Ruski rat u Ukrajini je takođe produbio podelu između SAD i Kine. Iako Kina nije otvoreno podržala ruski rat, obećala je bliže veze, zabrinjavajući mnoge u Vašingtonu.

"To je poistovećuje sa veoma agresivnom zemljom, a Sjedinjene Države su zabrinute da je to način na koji Kina želi da pristupi i situaciji na Tajvanu – da upotrebi grubu silu da postigne svoje ciljeve", rekao je Džozef Bosko, bivši zvaničnik Pentagona.

Ako izbiju neprijateljstva, mnoge druge zemlje strahuju da bi mogle da budu uvučene u veliki sukob.

Lim Tai Vei sa Nacionalnog univerziteta Singapura kaže da mnogi u regionu pozdravljaju pregovore između SAD i Kine.

"Većina u regionu više voli da preduzima korake u snižavanju temperature, znajući da nije moguće rešiti tako komplikovano pitanje – barem da pronađu neke zajedničke tačke u kojima će bar naći atmosferu koja je mnogo pogodnija za razgovore", rekao je.

Postoje neke moguće oblasti američko-kineske saradnje, uključujući klimatske promene i severnokorejsko nuklearno pitanje, ali sa vezama u njihovom trenutnom stanju, prostor za zajednički rad može biti mali.

XS
SM
MD
LG