Linkovi

Najviši vojni oficir SAD: Kina agresivnija i opasnija po Ameriku i saveznike


Predavajući Združenog generalšaba američke vojske, general Majk Mili, razgovara sa novinarima nakon sastanka sa šefom indonežanskih oružanih snaga, generalom Andikom Prkasom, u centrali indonežanske vojske u Džakarti, Indinezija, 24. jula 2022.
Predavajući Združenog generalšaba američke vojske, general Majk Mili, razgovara sa novinarima nakon sastanka sa šefom indonežanskih oružanih snaga, generalom Andikom Prkasom, u centrali indonežanske vojske u Džakarti, Indinezija, 24. jula 2022.

Kineska vojska je postala znatno agresivnija i opasnija u poslednjih pet godina, rekao je najviši američki vojni komandant tokom putovanja u region Indo-Pacifika, u sklopu kog se u nedelju zaustavio u Indoneziji.

Američki general Mark Mili, predsedavajući Združenog generalštaba američke vojske, rekao je da se broj presretanja kineskih aviona i brodova u pacifičkom regionu sa američkim i drugim partnerskim snagama značajno povećao tokom tog vremena, a da je broj nebezbednih interakcija porastao u sličnim proporcijama.

"Poruka je da je kineska vojska, u vazduhu i na moru, postala znatno više i primetno agresivnija u ovom konkretnom regionu", rekao je Mili, koji je nedavno zatražio od svog osoblja da sastavi detalje o interakcijama između Kine i Sjedinjenih Država i drugih u regionu.

Mili je te komentare izneo u trenutku kada SAD udvostručuju napore da ojačaju svoje odnose sa pacifičkim državama kao protivtežu Kini, koja pokušava da proširi svoje prisustvo i uticaj u regionu. Bajdenova administracija smatra Kinu "nadolazećom pretnjom" i primarnim dugoročnim bezbednosnim izazovom Amerike.

Milijevo putovanje u region oštro je fokusirano na pretnju Kine. On će prisustvovati sastanku načelnika odbrane Indo-Pacifika sledeće nedelje u Australiji, gde će ključne teme biti eskalirajući vojni rast Kine i potreba da se održi slobodan, otvoren i miran Pacifik.

Američki vojni zvaničnici takođe su oglasili uzbunu zbog mogućnosti da Kina izvrši invaziju na Tajvan, demokratsko, samoupravno ostrvo koje Peking smatra svojom otcepljenom pokrajinom. Kina je pojačala svoje vojne provokacije protiv Tajvana jer želi da ga zaplaši da se ujedini sa komunističkim kopnenim delom.

Američki vojni zvaničnici rekli su da Peking želi da bude spreman da napravi potez na ostrvu do 2027. godine. SAD ostaju glavni saveznik Tajvana i dobavljač odbrambenog oružja. Američki zakon zahteva od vlade da tretira sve pretnje ostrvu kao stvari koje izazivaju "ozbiljnu zabrinutost", ali ostaje nejasno da li bi američka vojska branila Tajvan ako ga napadne Kina.

Predsedavajući kineskog Združenog generalštaba, general Li Zuočeng, rekao je Miliju u razgovoru ranije ovog meseca da Peking "nema prostora za kompromis" po pitanjima kao što je Tajvan. Rekao je da je rekao Miliju da SAD moraju da "prekinu vojni dosluh SAD i Tajvana i da izbegnu da utiču na kinesko-američke veze i stabilnost u Tajvanskom moreuzu".

SAD i drugi su takođe zabrinuti da bi nedavni bezbednosni sporazum koji je Peking potpisao u aprilu sa Solomonovim Ostrvima mogao da dovede do uspostavljanja kineske pomorske baze u južnom Pacifiku. SAD i Australija su poručile Solomonskim Ostrvima da se neće tolerisati smeštanje kineske vojne baze.

"Ovo je oblast u kojoj Kina pokušava da ostvari kontakt za svoje potrebe. I opet, ovo je zabrinjavajuće jer Kina to ne čini samo iz benignih razloga", rekao je Mili novinarima koji su putovali sa njim. "Oni pokušavaju da prošire svoj uticaj širom regiona. A to ima potencijalne posledice koje nisu nužno povoljne za naše saveznike i partnere u regionu".

U.S. Chairman of the Joint Chiefs of Staff Gen. Mark Milley, left, shakes hands with Indonesian Armed Forces Chief Gen. Andika Perkasa during their meeting at Indonesian military headquarters in Jakarta, Indonesia, July 24, 2022.
U.S. Chairman of the Joint Chiefs of Staff Gen. Mark Milley, left, shakes hands with Indonesian Armed Forces Chief Gen. Andika Perkasa during their meeting at Indonesian military headquarters in Jakarta, Indonesia, July 24, 2022.

Milejeva poseta Indoneziji je prva poseta predsedavajućeg američkog Združenog generalštaba još od admirala Majka Malena 2008. Međutim, više američkih lidera prošlo je azijsko-pacifičkim regionom poslednjih meseci, uključujući posete visokog profila poput sekretara za odbranu Lojda Ostina i državnog sekretara Entonija Blinkena.

Bajdenova administracija preduzima korake da proširi svoje vojne i bezbednosne odnose sa indo-pacifičkim državama kao deo kampanje za izgradnju jače mreže saveza u kineskom dvorištu i suprotstavljanje rastućem uticaju Kine.

Mili je odbio da pruži precizan broj nebezbednih interakcija kineskih aviona i brodova sa američkim i savezničkim. Ali Ostin je u govoru u Singapuru prošlog meseca pomenuo "alarmantan porast" broja nebezbednih presretanja aviona i plovila kineske Narodne oslobodilačke armije (PLA).

Ostin je posebno ukazao na februarski incident kada je brod mornarice PLA usmerio laser na australijski mornarički patrolni avion P-8. Ali bilo je i niz drugih. Jedan kineski lovac u međunarodnom vazdušnom prostoru nedavno je presreo jedan osmatrački kanadski avion. Takođe, kineski avioni i plovila rutinski prate američke brodove tokom tranzita, posebno oko veštačkih ostrva na koja Peking polaže pravo u Južnom kineskom moru.

Mili je rekao da je kineskog presretanja bilo sa Japanom, Kanadom, Australijom, Filipinima i Vijetnamom. Svi su, kako je rekao, videli "statistički značajan" porast presretanja, a broj nebezbednih incidenata je porastao u "jednakoj proporciji".

Mili, koji se u nedelju sastao sa generalom Andikom Perkasom, načelnikom indonežanskih nacionalnih odbrambenih snaga, rekao je da pacifičke nacije poput Indonezije žele da američka vojska bude uključena i angažovana u regionu.

"Želimo da radimo sa njima na razvijanju interoperabilnosti i kolektivnoj modernizaciji naše vojske", rekao je Mili, kako bismo osigurali da oni mogu "da se suoče sa svakim izazovom koji Kina predstavlja".

On je rekao da je Indonezija strateški kritična za region i da je dugo ključni partner SAD.

Mili, koji je popodne proveo u Andikinom vojnom štabu, dočekan je ogromnim bilbordom sa njegovom fotografijom i imenom, vojnom paradom i velikim televizijskim ekranom na kom je prikazivana njegova karijera.

Na kraju posete, Andika je rekao novinarima da je Indonezija otkrila da je Kina upornija i "malo agresivnija" u ponašanju njenih brodova u vezi sa teritorijalnim sporovima na moru sa njegovom zemljom.

Ranije ove godine, SAD su Indoneziji odobrile prodaju naprednih borbenih aviona vrednu 13,9 milijardi dolara. A u Džakarti prošlog decembra, Blinken je potpisao sporazume za pojačane zajedničke pomorske vežbe između SAD i Indonezije.

Kina je osudila napore SAD da prošire svoj domet u regionu, optužujući Ameriku da pokušava da izgradi "azijski NATO". Tokom govora u Singapuru, Ostin je odbacio tu tvrdnju. "Ne tražimo novi hladni rat, azijski NATO ili region podeljen na neprijateljske blokove", rekao je on.

XS
SM
MD
LG