Linkovi

Blinken predstavio strategiju SAD da nadmaše Kinu, a da je ne odvoje od globalne ekonomije


Državni sekretar SAD Entoni Blinken tokom sastanka sa japanskim ministrom inostranih poslova Jošimasom Hajašijem, u Tokiju, 23. maja 2022. (Foto: AP/Philip Fong/Pool)
Državni sekretar SAD Entoni Blinken tokom sastanka sa japanskim ministrom inostranih poslova Jošimasom Hajašijem, u Tokiju, 23. maja 2022. (Foto: AP/Philip Fong/Pool)

Američki državni sekretar Entoni Blinken održao je veliki politički govor na Univerzitetu Džordž Vašington u kojem je detaljno izložio pristup Bajdenove administracije odnosima sa Kinom.

Blinken je izneo strategiju Bajdenove administracije da nadmaši Kinu u sledećoj deceniji, ulaganjem u kritičnu infrastrukturu i radom sa saveznicima na jačanju bezbednosti lanca snabdevanja, istovremeno sprečavajući neplanirane globalne krize.

Administracija ne pokušava da se "razdvoji" od Kine, kažu visoki zvaničnici, koristeći termin (decouple), koji se odnosi na progresivno prekidanje ekonomskih i trgovinskih veza između Sjedinjenih Država i Kine, a koji se često se čuo tokom administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa.

„Sekretar će jasno staviti do znanja da Sjedinjene Države ne žele da odvoje kinesku ekonomiju od naše ili globalne ekonomije“, rekao je jedan neimenovani visoki zvaničnik administracije koji je razgovarao s novinarima pre Blinkenovog govora o Kini.

Blinkenov govor o Kini je prethodno odložen pošto je šef diplomatije SAD 4. maja bio pozitivan na kovid.

Današnje obraćanje dešava se posle posete američkog predsednika Džoa Bajdena Japanu, koji je u Tokiju rekao da bi SAD bile spremne da vojno intervenišu u odbrani Tajvana ako Kina izvrši invaziju na ostrvsku demokratiju. Bajden je kasnije pojasnio da nema promene u američkoj politici strateške dvosmislenosti u vezi sa Tajvanom.

US Secretary of State to Clarify US Policy Toward China
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

Najviši zvaničnici SAD i njihovih azijskih saveznika rekli su da ruska agresija protiv Ukrajine podriva temelje međunarodnog poretka i da je neprihvatljiv svaki pokušaj da se silom promeni status kvo u Aziji ili u drugim delovima sveta.

"SAD uvek čine sve što mogu da spreče najgori scenario", rekao je Metju Fanijole, viši saradnik Centra za strateške i međunarodne studije Čajna pauer prodžekt. Očekivao je da će Blinken upotrebljavati pažljivo osmišljen jezik kako bi ponovio Vašingtonovu politiku jedne Kine.

"SAD već dugo drže da je na narodu Tajvana da odredi svoju budućnost i da o toj budućnosti treba odlučivati mirnim putem. Ruska invazija na Ukrajinu dovela je ovu nijansu američke politike prema Tajvanu u prvi plan razgovora", rekao je Fanijole za Glas Amerike.

Američki zvaničnici su rekli da se "politika jedne Kine" Vašingtona razlikuje od pekinškog "principa jedne Kine".

U utorak je portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao da su visoki kineski zvaničnici u svojim brifinzima i izjavama "često pokušavali da pogrešno predstave" politiku Vašingtona. Prajs je rekao novinarima da je u kineskom očitanju objavljenom nakon što je u razgovoru savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana sa visokim kineskim diplomatom Jangom Jiečijem 18. maja pogrešno navedeno da SAD sledi princip jedne Kine u Pekingu.

"NRK (Narodna Republika Kina) nastavlja da javno lažno predstavlja politiku SAD", rekao je Prajs u nedavnom tvitu. "Sjedinjene Države ne podržavaju NRK-ov 'princip jedne Kine' - ostajemo posvećeni našoj dugogodišnjoj, dvostranačkoj politici jedne Kine, vođenoj Zakonom o odnosima sa Tajvanom, Tri zajednička komunikea i Šest garancija".

Decenijama su SAD bile jasne da je njihova odluka da uspostave diplomatske odnose sa Kinom 1979. počivala na očekivanju da će "budućnost Tajvana biti određena mirnim sredstvima", kao što je predviđeno u Zakonu o odnosima sa Tajvanom.

Komunistička partija Kine (KPK) nikada nije vladala Tajvanom, ali tvrdi da ima suverenitet nad tom samoupravnom demokratijom. KPK nije isključila upotrebu sile kako bi Tajvan stavila pod svoju kontrolu.

SAD nikada nisu prihvatile zahtev KPK na suverenitet nad Tajvanom i uzdržale su se od zauzimanja stava o suverenitetu nad Tajvanom.

"Predsednik je veoma, veoma posvećen ideji da ne možemo da dozvolimo sebi da budemo preterano fokusirani na Ukrajinu – da administracija treba da nastavi da radi ono što je predvidela od samog početka svog mandata u smislu stvarnog fokusiranja o Indo-Pacifiku i širenju i jačanju naše pozicije i naših odnosa u Indo-Pacifiku", rekao je Edgard Kejgan, viši direktor za istočnu Aziju i Okeaniju u Savetu za nacionalnu bezbednost, govoreći sa novinarima na nedavnom brifingu.

XS
SM
MD
LG