Linkovi

Bajden najavio razgovor sa Šijem o kineskom balonu


Američki predsednik Džozef Bajden tokom obraćanja u Beloj kući (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)
Američki predsednik Džozef Bajden tokom obraćanja u Beloj kući (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)

Predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden izjavio je da očekuje da će razgovarati sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom o balonu – za koji američke vlasti tvrde da je špijunski.

Početkom februara američki borbeni avion oborio je balon koji je leteo nad teritorijom Sjedinjenih Država.

Ne tražimo novi hladni rat“, poručio je Bajden.

Američki predsednik, u svom prvom dužem obraćanju o kineskom balonu i tri neidentifikovana objekta koje su oborili američki lovci, nije precizirao kada će razgovarati sa Šijem.

Ukazao je međutim da Sjedinjene Države nastavljaju diplomatski angažman sa Kinom u vezi sa tim pitanjem.

Očekujem da ću razgovarati sa predsednikom Šijem, nadam se da ćemo razrešiti to pitanje, ali se neću izvinjavati što je balon oboren”, rekao je Bajden povodom primedbi iz Pekinga.

Kina tvrdi da je balon visine 60 metara bio dizajniran za praćenje vremenskih uslova, dok sa druge strane Vašington uzvraća da je namena letelice bila da vrši nadzor.

Ukazano je i da je balon bio opremljen potrebnom elektronikom za to.

Američki predsednik ukazao je i da se, kako je rekao, čini da tri neidentifikovana objekta, koja su takođe oborili američki borbeni avioni, nisu korišćena za špijuniranje.

Bajden je rekao da su ti objekti, kako je ukazao, verovatno povezani sa dobroćudnim svrhama.

Procena američke obaveštajne zajednice je da su objekti verovatno povezani sa privatnim kompanijama ili istraživačkim institucijama”, rekao je Bajden.

Prethodio im je balon – koji su američke vlasti označile kineskim špijunskim letećim objektom.

Američka vojska je temeljno ispitala vazdušni prostor nakon leta kineskog balona. Sjedinjene Države su, delujući iz opreza, oborila tri objekta koji su bili u vazduhu”, poručio je Bajden.

Prema njegovim rečima i dalje nije poznato o kakvim se objektima radi.

Obaveštajna zajednica veruje da su objekti povezani sa privatnim kompanijama i istraživačkim institucijama. Broj takvih objekata nad Sjedinjenim Državama nije povećan. Ukoliko bilo koji od takvih objekata bude predstavljao pretnju po američke građane – biće oboreni”, ustvrdio je Bajden.

Američki predsednik rekao je da SAD planiraju da pospeše regulativu letećih objekata kojima ne upravljaju ljudi.

Sprovodićemo mere za poboljšanje detekcije objekata u američkom vazdušnom prostoru”, ukazao je američki predsednik.

Naveo je i da su SAD uspele da zaštite, kako ih je označio, osetljive lokacije od prikupljanja podataka kineskim balonima - koji bi se mogli naći na znatnim visinama.

XS
SM
MD
LG