Linkovi

Novinar Glasa Amerike: Policija pucala u smeru novinarskih ekipa i demonstranata


Suzavac u vazduhu dok policija rasteruje demonstrante od crkve Svetog Jovana u parku Lafajet u Vašingtonu, 1. juna 2020.
Suzavac u vazduhu dok policija rasteruje demonstrante od crkve Svetog Jovana u parku Lafajet u Vašingtonu, 1. juna 2020.

Više od 200 novinara prijavilo je da je napadnuto, povređeno, pritvoreno ili im je uništena oprema dok su pratili nacionalne proteste zbog smrti Džordža Flojda u policijskom pritvoru u Mineapolisu.

U sred razjarene mase, požara i pljačkanja, i sami novinari su postali priča kada su, radeći svoj posao da informišu javnost, dolazili u sukob sa policijom ili demonstrantima.

Džejson Patinkin, novinar Glasa Amerike, jedan je od onih koji su se našli "između dve vatre".

Patinkin kaže da veruje da je, dok je odlazio sa protesta kod trga Lafajet i Bele kuće oko 11 sati uveče u nedelju, policija pucala na njega i još jednu medijsku ekipu.

Dok je odlazio sa trga, Patinkin kaže da se mogao čuti jak prasak a onda je doletela i pala na zemlju blizu novinara eksplozivna naprava - po svemu sudeći šok bomba.

Kaže da je ponovo uključio kameru i gledao kako jedan policajac podiže oružje i puca u njegovom smeru. Patinkin kaže: "nisam verovao da bi me gadjao".

Na snimku incidenta, projektil se, po svemu sudeći, odbio od zemlje i udario Patinkina u levo rame.

Projectile Fired DC protest
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00

Novinar kaže da je osetio da ga je nešto udarilo u zaštitni prsluk, blizu levog ramena. Patinkin ističe da se njegov novinarski bedž video iako je bila noć. Najmanje jedna osoba na video snimku može da se čuje kako viče: "Novinari!"

Ja sam novinar, očigledno je da sam iz medija", izjavio je Patinkin, iskusni novinar koji je pokrivao konflikte i nemire u celom svetu, uključujući one u Kartumu u Sudanu. "Stvarno nisam to očekivao."

Na njegovom snimku, vidi se kordon od više od 20 policajaca duž raskrnice 16-te i I ulice. Demonstranti su se takođe nalazili u tom delu grada, kaže.

“Imao sam sreće na dva načina", kaže Patinkin koji ističe da se objekat koji ga je pogodio odbio ka njemu na levu stranu. "Da se odbio na desnu, mogao je da me pogodi u oko, u lice", kaže i dodaje da su neki ljudi oslepeli zbog ovakvog tipa oružja.

Vašington: Policija interveniše protiv demonstranata
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Ne zna se da li su u pitanju bili pripadnici policije okruga Kolumbija ili policije federalne Parkovske službe, koja čuva Lafajet Skver i druge parkove u prestonici.

Portparol policije Parkovske službe kaže da nema načina da se to sazna. Gradska policija nije odgovorila na pozive i imejlove Glasa Amerke. Obe organizacije su učestvovale u obezbeđivanju protesta u gradu.

Novinari širom Amerike podelili su slične izveštaje i snimke, uključujući povrede od gumenih metaka.

U Long Biču u Kaliforniji, radio reporter stanice KPCC Adofo Guzman-Lopez pogođen je u grlo gumenim metkom. Na konferenciji za novinare u ponedeljak, gradonačelnik Long Biča uputio je izvinjenje a šef policije obećao da će istražiti taj incident.

Frilens novinarka Linda Tirado izjavila je za US Press Freedom Tracker, grupu koja dokumentuje kršenja slobode medija u Sjedinjenim Državama, da je morala da ode u bolnicu pošto ju je pogodio projektil u glavu dok je izveštavala sa protesta u Mineapolisu. Kasnije je tvitovala da je oslepela na jedno oko.

Iz kancelarije za javno informisanje u Mineapolisu ranije ove nedelje je Glasu Amerike rečeno da nekoliko agencija za sprovođenje reda pomaže u toku protesta i da se incidenti u koje je bila umešana gradska policija razmatraju.

Pres Fridom Treker istražuje više od 200 incidenata u koje su uključeni novinari, uključujući 40 pritvaranja ili vezivanja ruku, kao i više od 150 napada. Većina uključuje policiju koja je ispalila suzavac i gumene metke ili koristila biber sprej.

"Užasnuti smo zbog kontinuirane grubosti a ponekad i nasilnih akcija policije protiv novinara koji rade svoj posao. To je direktno kršenje slobode štampe, fundamentalne ustavne vrednosti Sjedinjenih Država", izjavio je programski direktor Komiteta za zaštitu novinara, Karlos Martinez de la Serna u ponedeljak.

Patinkin kaže da je i ranije bio u napetim ili opasnim situacijama. Na kratko je bio priveden, zajedno sa drugim novinarima, dok je pratio mirne proteste u Tanzaniji, naoružane grupe opkolile su hotel u kojem su on i drugi novinari boravili u Kartumu, a njegov kolega je uhapšen za vreme protesta Stending Rok, koji su organizovala plemena američkih starosedelaca, da bi blokirala prolazak jednog gasovoda kroz Severnu Dakotu.

“Ali nikada na mene nije pucano", rekao je.

Napadi na novinare, kako kaže, "nanose ogromnu štetu" jer staju na put dostavljanju informacija u momentu kada su te informacije najpotrebnije javnosti. "Ja ne znam šta se dogodilo sa demonstrantima tamo jer je na mene pucano pa sam morao da odem", ističe Džejson Patinkin.

XS
SM
MD
LG