Linkovi

Sportski timovi i pojedinci podržali proteste u SAD


Majkl Džordan, bivši NBA košarkaš, sada vlasnik Šarlot Hornetsa (Foto: AP)
Majkl Džordan, bivši NBA košarkaš, sada vlasnik Šarlot Hornetsa (Foto: AP)

Vodeće američke sportske ličnosti i timovi, ali i međunarodni sportski klubovi objavljuju saopštenja u vezi sa smrću Džordža Flojda prošle nedelje, u trenutku dok ga je policija privodila, posle čega je došlo do demonstracija u mnogim gradovima širom SAD, ali i skupova u drugim zemljama sveta.

Možda i najsnažnije saopštenje stiglo je od Vašington Vizardsa, NBA tima iz američke prestonice. Na svom Tviter nalogu, Vizardsi su u nedelju uveče objavili ono što su nazvali “zajedničkim saopštenjem naših košarkaša”.

U saopštenju se navodi: “Više nećemo tolerisati ubijanje ljude drugih rasa u ovoj zemlji. Nećemo prihvatiti da organiz reda zloupotrebljavaju svoju moć. Nećemo više prihvatati neefikasne lidere, koji nemaju sluha, koji ne saosećaju ili poštuju zajednice, koje nisu belačke da umuknemo i driblamo loptu”.

Još jedan NBA klub, Dalas Meveriks, izdao je saopštenje u kojem se navodi da "NEĆE dozvoliti nepravdu, nejednakost i disparitet”.

Legenda NBA lige Majkl Džordan, koji je izbegavao da zauzima snažne političke stavove kada je bio igrač, takođe je objavio saopštenje, na svom Tviter nalogu. Između ostalog, Džordan kaže da je "uz one koji prozivaju ukorenjeni rasizam i nasilje prema ljudima drugih rasa u našoj zemlji".

"Dosta nam je svega", poručio je Džordan.

S druge strane okeana, fudbalski klub Barselona obajvio je saopštenje, tkođe na svom Tviter nalogu, osuđujući rasizam i diskriminaciju u svim oblicima i dodajući da neće prestati da se bori protiv njih.

Koalicija igrača američke Nacionalne fudbalske lige (NFL) u subotu je objavila da poziva lokalne, savezne i federalne zvaničnike da reaguju u vezi sa Flojdovom smrću i drugim nedavnim ubistvima crnaca, koji nisu bili naoružani. Nekoliko poznatih fudbalera i trenera NFL timova objavilo je lična saopštenja o ovom putanju, što je veoma značajno, s obzirom na slučaj bivšeg kvoterbeka San Fancisko Fortinajnersa Kolina Kapernika.

ARHIVA - Kvoterbek San Franciska Kolin Kapernik kleči tokom izvođenja američke himne pred početak utakmice protiv Sijetla, 25. septembra 2016. (Foto: AP/Ted S. Warren)
ARHIVA - Kvoterbek San Franciska Kolin Kapernik kleči tokom izvođenja američke himne pred početak utakmice protiv Sijetla, 25. septembra 2016. (Foto: AP/Ted S. Warren)

Kapernik je 2016. godine vodio protest zajedno sa nekoliko saigrača i drugih fudbalera u ligi, tako što je klečao na jednom kolenu tokom izvođenja američke himne pre utakmice, da bi ukazo na policijsko maltretiranje Afroamerikance i rasnu nejednakost.

Kapernika su oštro kritikovali konzervativci, među njima i predsednik Donald Tramp, koji je ocenio da je to što radi Kapernik "neamerički". Kapernik je napustio Najnerse posle sezone 2016. i nije uspeo da potpiše ugovor sa bilo kojim drugim NFL timom. Podneo je žalbu protiv NFL-a, optužujući 32 tima za zaveru da bi ga sprečili da igra fudbal. Liga je na kraju postigla nagodbu sa Kapernikom i njegovim bivšim saigračem Erikom Ridom, koji mu se pridružio u protestima klečenjem.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG