Linkovi

Protesti se šire Amerikom, demonstracije i ispred Bele kuće


Demonstranti stoje naspram kordona agenata Tajne službe ispred Bele kuće u Vašingtonu, 29. maja 2020.
Demonstranti stoje naspram kordona agenata Tajne službe ispred Bele kuće u Vašingtonu, 29. maja 2020.

Protesti zbog smrti Afroamerikanca koji je, u lisicama, preminuo tokom policijskog privođenja, nastavili su da se šire Amerikom i nakon što je belački policajac u Mineapolisu, koji je osam minuta klečao na vratu Džordža Flojda, optužen za ubistvo iz nehata.

U Finiksu, Denveru, Las Vegasu, Los Anđelesu i drugde, na hiljade demonstranata nosile su transparente "Rekao je da ne može da diše. Pravda za Džordža", i skandirali parole: "Bez pravde nema mira" i "Recite njegovo ime - Džordž Flojd".

U prestonici, Vašingtonu, Bela kuća je zatvorena zbog protesta u parku Lafajet. Demonstranti, od kojih su neki ispisali grafite na obližnjoj zgradi, sukobili su se sa agentima tajne službe.

Demonstranti u Njujorku izašli su na ulice drugi dan zaredom da bi protestovali zbog smrti 46-godišnjeg Flojda. U Atlanti u Džordžiji, stotine demonstranata sukobilo se sa policijom ispred sedišta televizije CNN, a neki su skandirali policiji: "Dajte otkaz". Najmanje troje policajaca je povređeno a više osoba je uhapšeno, saopštio je portparol policije Atlante, Karlos Kampos. On je rekao da su demonstranti gađali policajce ciglama, flašama pa čak i noževima.

GradonačelnikcA Keiša Lens Botoms obratila se demonstrantima sa konferencije za novinare i poručila: "Ovo nije protest. Ovo nije u duhu Martina Lutera Kinga".

Demonstranti su zapalili automobil policije Atlante u znak protesta zbog smrti Džordža Flojda, blizu sedišta kablovske mreže CNN.
Demonstranti su zapalili automobil policije Atlante u znak protesta zbog smrti Džordža Flojda, blizu sedišta kablovske mreže CNN.

Protesti su održani i u Las Vegasu, Nevadi i Hjustonu u Teksasu gde je Džordž Flojd odrastao. Više od 60 demonstranata marširalo je pola sata autoputem u Hjustonu, čime su zaustavili saobraćaj.

U Mineapolisu, gde je Flojd ubijen, treće veče zaredom održani su protesti koji su počeli mirno ali su se pretvorili u paljenje i pljačku.

Gradonačelnik Džejkob Frej uveo je policijski čas u trajanju od petka u 8 uveče do 6 ujutru u subotu, ali on, prema izveštajima, nije poštovan.

Ranije tokom dana, podignuta je optužnica protiv bivšeg policajca Dereka Šovina, koji je snimljen telefonom kako kleči na Flojdovom vratu dok ga crnac moli da ga pusti jer ne može da diše. Flojd je proglašen mrtvim ubrzo posle incidenta. Njegova porodica je saopštila da želi da tužilaštvo zauzme oštriji pristup.

Bivši predsednik Barak Obama u petak je tvitovao o Flojdovoj smrti, pozivajući zemlju da tretira sve građane sa poštovanjem i dostojanstvom.

“Prirodno je što želimo da se vratimo normalnom životu, iz vremena pre nego što su pandemija i ekonomska kriza poremetile sve oko nas. Ali moramo da imamo na umu da je za milione Amerikanaca, da budu tretirani drugačije zbog svoje rase tragično, bolno "normalno".

“To ne treba da bude normalno u Americi 2020", dodao je Obama. "To ne može da bude normala."

XS
SM
MD
LG