Linkovi

Masovni protesti širom SAD, kod Bele kuće demonstranti palili vatre


Demonstranti pale vatru kod Bele kuće (Foto: AP /Alex Brandon)
Demonstranti pale vatru kod Bele kuće (Foto: AP /Alex Brandon)

Masovni protesti održavaju se i u nedelju uveče u gradovima širom Sjedinjenih Država čiji je uzrok nezadovoljstvo policijskog tretmana Afroamerikanaca podstaknuto smrću Džordža Flojda - koji je u ponedeljak preminuo tokom policijskog privođenja.


Demonstranti su zapalili nekoliko vatri u blizini Bele kuće. Sat vremena pre početka policijskog sata u 23 sata, policija je morala da rasteruje oko 1000 demonstranata suzavcem i biber sprejem. U nekom momentu jedan od demostranata skinuo je američku zastavu sa obližnje zgrade i ubacio ju je u vatru. Zapaljen jedan objekat u blizini Bele kuće.

Uzvikivali su: "Bez pravde, bez mira - ne želimo rasističku policiju", javila je agencija Asošijeted pres. Početak okupljanja je protekao mirno uz uzvikivanje slogana: "Životi crnaca su važni" (Black lives matter) - a pripadnici policije i Tajne službe bili su raspoređeni pred demonstrantima.

Uz pojačano prisustvo bezbednosnih snaga službenicima Bele kuće ukazano da u nedelju ne dolaze u kompleks.

“Zbog protesta koji se održavaju molimo vas da se izbegavate dolazak u kompleks Bele kuće", navedeno je u imejlu poslatom službenicima - objavila je agencija AP.

Ista agencija javlja da su prema rečima jednog republikanca, pripadnici tajne službe u petak odveli predsednika Amerike Donalda Trampa u jednom momentu u podzemni bunker dok su trajali protesti. Kako navode mediji, on je kratko ostao u bunkeru.

Atlanta: Otpuštena dvojica policajaca

Dvojica policajaca u Atlanti dobila su otkaze, a trojica su prebačena na kancelarijsku dužnost u iščekivanju procene o mogućnoj prekomernoj upotrebi sile tokom protesta održanim u tom gradu u subotu uveče, izjavila je gradonačelnica Atlante Kejša Lens Botoms.

Odluka je doneta pošto su gradonačelnica Lens Botoms i direktorka policije Erika Šilds pogledale snimke sa mesta događaja.

Erika Šilds je snimke, koji su bili dostupni na internetu, ocenila kao šokantne.

Prikazuju grupu policajaca u opremi za razbijanje demonstracija i gas maskama koji su opkolili vozilo u kom su bili muškarac i žena. Na video snimku je zabeleženo da su policajci ženu izvukli iz vozila – dok su protiv muškarca upotrebili pušku za omamljivanje. Potom su ženi, koja je bila na zemlji, ruke vezali lisicama.

Lokalni novinari koji su snimili incident tvrde da su policajci pre toga razbili staklo na kolima. Jedan od novinara rekao je da su policajci izbušili i gume na vozilu.

Građani su se okupljali od Bostona do San Franciska. U pojedinim gradovima ponovo je bilo nemira, uprkos zatvaranju ulica i uvedenih policijskih časova.

Prodavnice su pljačkane u Filadelfiji i Santa Moniki, u američkoj državi Kalifornija. Demonstranti u Filadelfiji gađali su policajce Motovljevim koktelima.

Kamion cisterna uletela je u masu koja je protestovala na autoputu u Mineapolisu. Državna policija Minesote objavila je na Tviter nalogu da sve ukazuje da je vozač, koji je priveden, imao nameru da provocira građane koji su mirno protestovali. Nakon toga policija je raščistila taj deo autoputa.

Zvaničnici Minesote saopštili su da niko od demonstranata nije povređen, dok je vozač sa povredama koje nisu opasne po život, prebačen u lokalnu bolnicu.

"Ubijaju nas i dosta nam je toga"

Nekoliko stotina građana održalo je mirne proteste u gradu Bostonu. Uzvikivali su "Bez pravde nema mira", "Životi crnaca su važni" i "Tišina je nasilje", dok su prolazili pored Gradske uprave i Botaničke bašte. Prisustvo policije na gradskim ulicama je bilo smanjeno - i nije bilo nasilja poput onog koje je izbilo u nekoliko gradova SAD-a prethodnih dana.

“Ubijaju nas i dosta nam je toga", rekla je agenciji AP Mahira Luis, petnaestogodišnja devojčica koja je na proteste došla sa majkom.

“Svaki put kada kažemo da su životi crnaca važni - oni nas ućutkuju", rekla je Luis - dodajući da očekuje da će se stvari promeniti. "Crnce više neće ubijati bez razloga", istakla je ona.

Većina demonstranata je tokom protesta nosila maske zbog globalne pandemije koronavirusa.

Desetine hiljada demonstranata širom Sjedinjenih Država protestuju zbog okolnosti pod kojima je u gradu Mineaopolisu, u ponedeljak tokom policijskog privođenja, preminuo nenaoružani Afroamerikanac Džordž Flojd.

Tramp najavio da će Antifa biti proglašena terorističkom organizacijom

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp najavio je da će SAD proglasiti Antifu za terorističku organizaciju.

"Sjedinjene Države će Antifu proglasiti za terotističku organizaciju" objavio je Tramp na društvenoj mreži Tviter.

Antifa je akronim za politički pokret antifašista čija su politička uverenja utemeljena u ideji levice, ponekada i ekstremne levice. U okviru njihovog političkog delovanja je podrška populaciji koju smatraju obespravljenom i protivljenje obogaćivanju korporacija. Pojedine organizacije koje pripadaju tom korpusu ideja primenuju militante taktike za širenje svojih uverenja.

Poslednjih dana predsednik Tramp i sekretar za pravosuđe Vilijam Bar označavali su ultralevičarske grupe odgovornim za masovne nasilne proteste širom SAD-a.

Proteste je inicirala smrt nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda kome je jedan od policajaca koji ga je privodio, kolenom pritisnuo vrat dok je kežao na zemlji. Džordž Flojd je preminuo a policajac Derek Čouvin je optužen za njegovo ubistvo.


Dok većina na miran način izražava svoje nezadovoljstvo policijskim tretmanom Afroamerikanaca u Sjedinjenim Državama - deo građana primenjuje nasilje tokom demonstriranja prevrćući i paleći automobile, razbijajući lokale čiju su robu i inventare krali, zbog čega su policijske snage u velikom broju gradova SAD reagovale silom.

Raščišćavanje tokom dana

Vlasti Čikaga zabranile su pristup centru grada, izuzev građanima koji tamo žive i onima koji obavljaju poslove od izuzetne važnosti, dok su pripadnici Nacionalne garde raspoređeni zbog prevencije nasilja koje je obeležilo proteste zbog okolnosti pod kojima je u gradu Mineaopolisu, u ponedeljak tokom policijskog privođenja, preminuo nenaoružani Afroamerikanac Džordž Flojd.

Gradonačelnica Lori Lajtfut podržala je mirne proteste rekavši da podržava one koji osuđuju smrt Džordža Flojda. Međutim, kako je rekla, da bi zaštitila grad saglasila se za raspoređivanjem pripadnika Nacionalne garde.

Lajtfut je poručila da će noćni policijski čas ostati na snazi neodređeno vreme. Policija je saopštila da je u sibotu uhapšeno 240 ljudi. Šest osoba je ustreljeno vatrenim oružjem - a jedna osoba je preminula od nanesenih povreda.

U nekoliko gradova Sjedinjenih Država, u kojima su, između subote i nedelje, održani nasilni protesti koje je pokrenula smrt nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja u Mineapolisu, održane su u dobrovoljne akcije raščišćavanja nereda ostalog iza sukoba na gradskim ulicama.

Tokom protesta u Njujorku privedeno je 345 ljudi, povređeno je 33 policajaca, dok je 27 policijskih vozila oštećeno. Gradonačelnik Bil de Blazio izjavio je da ne razmatra uvođenje policijskog časa - u gradu koji je još pod restriktivnim merama usled globalne pandemije koronavirusa.

Krhotine sa gradskih ulica uklanjali su vlasnici biznisa i dobrovoljci u Filadelfiji i Pitsburgu – gradovima u kojima je zbog protesta uveden noćni policijski čas. Filadelfijska policija saopštila je da je u noći između subote i nedelje privedeno stotinu ljudi.

Njih 43 uhapšeno je zbog sumnje da su počinili krađu, dok je jedna osoba privedena zbog napada na policajca. U tom gradu je tokom protesta povređeno ukupno 13 policajaca – objavila je policija.

Protesti u Vašingtonu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

U Pitsburgu su tokom nereda privedene 43 osobe, dok je povređeno četvoro policajaca.

Naoružani pripadnici Nacionalne garde patroliraju ulicama Los Anđelesa - pošto je počela akcija raščišćavanja nakon nasilnih protesta koji su se dogodili tokom noći u tom gradu. Demonstranti su se sukobljavali sa policijom, palili policijska vozila i razbijali lokale.

Gradonačelnik Erik Garseti zatražio je od guvernera Gevina Njusoma raspoređivanje još 500 do 700 prioadnika Nacionalne garde koji bi pomogli lokalnim policijskim snagama grada Los Anđelesa koje broje 10.000 ljudi.

Garseti je pripadnicima Garde u nedelju preneo da su pozvani kao podrška uspostavljanju mira i bezbednosti na ulicama grada

Protesti širom SAD

Neredi, suzavac i gumeni meci obeležili su subotnju noć u gradovima širom Sjedinjenih Država nastalih kao posledica nezadovoljstva policijskim tretmanom Afroamerikanaca u toj zemlji. Policijski čas bio je uveden tokom noći u desetinama gradova širom SAD-a: Atlanti, Denveru, Los Anđelesu, Mineapolisu, San Francisku i Sijetlu. Od utorka je u 22 grada širom SAD-a uhapšeno 1.669 ljudi, prema podacima Asošijeted presa.

“Dosta nam je svega. Policija je potpuno van kontrole. Divlji su, jednostavno je previše mrtvih ljudi”, rekla je Olga Hol Asošijeted presu tokom protesta u prestonici SAD-a Vašingtonu.


Prvobitno, protesti su organizaovani kao reakcija na smrt Džordža Flojda, Afroamerikanca koji je preminuo tokom privođenja, pošto mu je policajac kolenom pritiskao vrat dok se Flojd nalazio na zemlji. Policajac Derek Čouvin u petak je uhapšen i optužen za ubistvo Džordža Flojda. Otpušten je iz službe - kao i trojica njegovih kolega koji su učestvovovali u hapšenju nenaoružanog Afroamerikanca.

Advokat porodice Flojd: Ima dokaza da je ubistvo izvršeno sa predumišljajem

Ben Kramp, advokat porodice Džordža Flojda, izjavio je da je protiv policajca koji je priveden i optužen za ubistvo Afroamerikanca, trebalo da bude podneta optužnica za ozbiljnije krivično delo.

“Nije nam jasno kako to nije okvalifikovano kao ubistvo prvog stepena”, rekao je Kramp televiziji CBS.

Kramp je istakao da veruje da postoji dovoljno dokaza koji potvrđuju da je Čouvin delovao sa predumišljajem.

Džordž Flojd, nenaoružani Afroamerikanac, preminuo je za vreme policijskog privođenja tokom kog mu je policajac Derek Čouvin, prema detaljima krivične prijave, osam minuta i četrdeset šest sekundi (8:46) – držao prislonjeno koleno na vratu.

U krivičnoj prijavi protiv policajca Dereka Čouvina navedeno je da je patolog zaključio da je smrti Džordža Flojda doprinela kombinacija fizičkog obuzdavanja, moguća opojna sredstva u telu i zdravstvene tegobe koje je imao.


Proteste su obeležili spaljeni automobili lokali, napisi “Ne mogu da dišem” ispisani na mnoštvu zgrada – zapaljena kanta za smeće u blizini Bele kuće, rezidencije predsednika SAD-a. Takođe, razbijani su izlozi prodavnica iz kojih su odnošeni roba i inventar, iako je bilo i onih demonstranata koji su zahetevali da se sa time prekine.

U gradu kome je sve počelo, lokalna i državna policija Minesote, kao i pripadnici Nacionalne garde, rasporedili su se na gradske ulice u subotu oko osam sati uveče – kada je na snagu stupio policijski čas. Koristili su suzavac i gumene metke u razbijanju protesta na gradskim ulicama i u blizini Treće policijske stranice.

Snage reda su u Mineapolisu uzvratile silom tri dana nakon izbijanja nasilnih protesta u Minepolisu zbog čega je raspoređeno 11.000 pripadnika Nacionalne garde u državi Minesota.

“Stanje u Mineapolisu više ni na koji način nije povezano sa smrću Džordža Flojda”, rekao je guverner te države Tim Volc. “Ovde se radi o napadu na civilno društvo, zastrašivanje i urušavanje naših znamenitih gradova", rekao je Volc.

Predsednik Sjedinjenih država Donald Tramp podržao je žešću reakciju znaga reda u subotu uveče – pohvaljujući raspoređivanje Nacionalne garde u Mineapolisu porukom: “Bez igara” i šaljući poruku da je njujorškoj policiji potrebno omogućiti da radi svoj posao.

Smrt Džordža Flojda samo je jedna uz nizu tragedija sa rasnom osnovom – koje su SAD gurnule u period izrazitih nemira – uprkos globalnoj pandemiji koronavirusa koja je milione američkih građana ostavila bez posla, dok je od posledica te bolesti preminulo više od 100.000 ljudi.

“Greške koje se događaju nisu istinske greške. Ponavljaju se i potrebno je da se prestane sa ubistvima crnaca”, rekao je bruklinski demonstrant Meril Makiaelski.

Protesti u Njujorku
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

U Njujorku su nakon sukoba policajci hapsili izgrednike i raščistili ulice. Zabeležen je video snimak koji prikazuje dva vozila njujorške policije koja su uletela u grupu demonstranata koji su gurali uličnu barikadu i gađali jedno od vozila. Nekoliko ljudi je oboreno na zemlju, ali nije jasno da li je neko od okupljenih povređen.

Mineapolis: Okupljanje građana na mestu pogibije Džordža Flojda

Građani su se u nedelju ujutru okupili noseći sveće, ali i metle, na raskrsnici na kojoj je tokom policijskog privođenja Afroamerikanac Džordž Flojd izgubio život.

Anđela Konli, okružna poverenica gradskog Distrikta 4, stigla je odmah pošto je istekao policijski čas u nameri da počisti to mesto – rekavši da je tokom nereda razbacano cveće i fotografije Džordža Flojda.

“Potrebno je da se društvo oporavi od sinoćnih događaja koji su intenzivirali bol koji se već oseća”, rekla je Konli aludirajući na sukobe demonstranata i policije.

Ona je rekla da veruje da će se sukobi nastaviti sve dok i preostala trojica policajaca, koji su intervenisali sa privedenim i optuženim Derekom Čouvinom u slučaju Džordža Flojda, ne budu uhapšeni i procesuirani.

“Naše društvo će biti militarizovano sve dok pravda ne bude zadovoljena”, rekla je ona.


U Indijanopolisu policija istražuje nekoliko pucnjava, uključujući i jednu smrt kao posledicu upotrebe vatrenog oružja, još jedne žrtve uz pogibije koje su se dogodile prethodnih dana u Detroitu i Mineapoliosu.

Najmanje trinaest policajaca povređeno je u Filadelfiji u protestima koji su prerasli u nasilje, dok su najmanje četiri policijska vozila zapaljena.

Policija je upotrebila suzavac u gradu Fargu u Severnoj Dakoti. U Soltlejk Sitiju demonstranti su prevrnuli policijsko vozilo i zapalili ga. Uhapšeno je šest osoba nakon incidenta u kome je jedan polcajac napadnut bejzbol palicom. U gradu Ferguson u američkoj državi Mizuri, gde je belački policajac ubio Majkla Brauna Juniora 2014. godine, tokom prvobitno mirnih protesta dogodilo se nasilje u kome su povređena šestorica policajaca.

Zajednički protest policije i građana na Aljasci

Nije međutim sve proteste obeležilo nasilje. U Džunou na Aljasci lokalna policija pridružila se demonstantima tokom skupa ispred velike statue kita na gradskom šetalištu.

“Ne tolerišemo prekomernu upotrebu policijske sile”, poručio je tamošnji šef policije Ed Merser tokom okupljanja građana od kojih je većina nosila maske i pevala lokalne melodije.

Džordž Flojd, nenaoružani Afroamerikanac, preminio je u ponedeljak tokom policijskog privođenja. Jedan od četvorice policajaca Derek Čouvin optužen je za njegovo ubistvo. Prema navodima krivične prijave podnete protiv njega – Čouvin je kolenom pritiskao Flojdov vrat, dok se Afroamerikanac nalazio na zemlji, u trajanju od 8 minuta i 46 sekundi – tri minuta pošto je Flojd prestao da govori i diše. Takođe, prema prijavi Čouvin se oglušio na pitanje kolege da li je potrebno Flojda okrenuti na stranu – odgovorom da za time nema potrebe.

Protest hiljada građana u Londonu

Hiljade građana okupile su se na londonskom Trafalgar skveru protestujući zbog smrti Džordža Flojda koji je u gradu Mineapolisu preminuo tokom policijskog privođenja.

Okupljeni su poslali poruke podrške protestima koji se istim povodom organizuju širom SAD-a.

Građani su se okupili uprkos merama suzbijanja globalne pandemije Kovida 19 - kojima su nisu dozvoljena masovna okupljanja.

XS
SM
MD
LG