Linkovi

Napadnute prostorije Islamske zajednice u Pljevljima 


Arhiva - Opozicija slavi osvojenu većinu na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, 31. avgusta 2020. (Foto: AP, Risto Božović)
Arhiva - Opozicija slavi osvojenu većinu na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, 31. avgusta 2020. (Foto: AP, Risto Božović)

Nepoznati počinioci polomili su u noći između utorka i srijede stakla na vratima prostorija Islamske zajednice u Pljevljima na sjeveru Crne Gore, a lideri opozicije koja je osvojila tijesnu većinu na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju, optužila Đukanovićeve tajne službe za podizanje tenzija nakon poraza na izborima.

Policija je saopštila da preduzima mjere i radnje na identifikaciji izvršilaca kriminalnog napada na objekte Islamske zajednice u Pljevljima, te da će “o ishodu preduzetih radnji u odnosu na ovaj nemili događaj blagovoremeno obavijestiti javnost”.

“Uprava policije neće komentarisati različite političke stavove i podmetanja o odgovornosti za takva nedjela koja se pokušavaju pripisati rukovodnom sastavu ali i službenicma Uprave policije”, saopštila je Uprava policije.

UP podsjeća da je “proteklih dana procesuirala značajan broj izgrednika koji su prilikom javnih okupljanja činili prekršaje i krivična djela, što će i nastaviti u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i u narednom periodu u namjeri da obezbjedi poštovanje zakona, ličnu i imovinsku sigurnost svih građana”.

Nepoznati počinioci polomili su tokom prethodne noći stakla na prostorijama Islamske zajednice u tom gradu, a pljevaljski imam Samir Kadribašić poručio da se “ludilu mora stati u kraj”.

Kadribašić je rekao i da je kroz razbijeno staklo ubačena poruka na kojoj je ispisano "Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica".

„Ovo je vandalizam i ja ću policiju i načelnika Dragana Slavulja smatrati direktno odgovornim ukoliko ne pronađu počinioce“, rekao je Kadribašić, navodeći da na prostorijama Odbora Islamske zajednice nema video nadzor, ali da ima na kući preko puta, što bi moglo da pomogne u rasvjetljavanju ovog slučaja.

RTCG je javila da je prekjuče, tokom slavlja izborne pobjede opozicije u višenacionalnim Pljevljima, demolirano više objekata čiji su vlasnici građani islamske vjeroispovijesti, kao i da su napadnuta dva muškarca islamske vjeroispovijesti.

Napad na Islamsku zajednicu u Pljevljima osudio je i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, poručujući da je “napad na pljevaljske muslimane napad i na svakog pljevaljskog hrišćanina i na svakog građanina Crne Gore”.

"Posljednji u nizu vandalski čin nasilja u Pljevljima usmjeren protiv tamošnje Islamske zajednice je velika ljudska sramota za njegovog počinioca. Nečasno je i kukavički pod okriljem noći činiti ovakve stvari, bez obzira na to kakve motive ima glavni akter ovog događaja", navodi se u saopštenju.

On se rekao da se ne može “oteti utisku da se radi o namjernoj provokaciji koja ima za cilj da poremeti odnose između građana Pljevalja i cijele Crne Gore po osnovu vjerske pripadnosti”.

“Neću da izvodim preuranjene zaključke, ali činjenica da već više incidenata ostaju nerasvijetljeni, navodi na pomisao da se ovdje ne radi o autentičnom obliku ispoljavanja vjerske mržnje i netrpeljivosti i huliganstvu, već o osmišljenom planu podizanja tenzija zbog ishoda izbora, koji, nažalost, već daje svoje rezultate, što smo mogli juče da vidimo u Rožajama", rekao je Amfilohije i podsjetio na efikasnost policije i tužilaštva u slučajevima pronalaska ljudi koji su slikali “trobojke” ili anonimno pisali po društvenim mrežama. “Sad se suočavamo sa tim da se nasilnički izgredi ne rješavaju ni približno istom efikasnošću”.

On je ocijenio da počinioci ovih djela ne čine dobro ni jednom građaninu Crne Gore i da treba da odgovaraju “za svoja nepočinstva”.

Napad na Islamsku zajednicu u Pljevljima osudili su i predstavnici Demokrata, najavljujući da će predstavnici, aktivisti i simpatizeri te partije “danonoćno motriti i organizovati čuvanje Husein pašine džamije, objekata Islamske zajednice kao i svih ostalih svetinja naših sugrađana islamske vjeroispovijesti u Pljevljima”.

Iz te partije navode da “odlazeći režim u Pljevljima već treći dan pokušava da izazove vjersku i nacionalnu netrpeljivost i da napravi razdor među komšijama i prijateljima”.

Povodom događaja u Pljevljima, oglasio se I lider koalicije Za budućnost Crne Gore, Zdravko Krivokapić, koji je istakao da ta politička grupacija “najoštrije osuđuje pokušaje odlazeće vlasti da zlokobnim provokacijama u mješovitim sredinama naruše međunacionalne i međukonfesionalne odnose”.

"Očigledan je rukopis Đukanovićevih službi, koje su na istovjetnoj matrici održavale vlast svih prethodnih godina. Podsjećamo da su to isti akteri i iste službe koje su devedesetih vršile protjerivanja i represiju nad bošnjačkim i albanskim stanovništvom koje sad navodno štite", rekao je Krivokapić.

XS
SM
MD
LG