Linkovi

U sirijskom vazdušnom udaru u Idlibu ubijeno 14 civila


Sirijski amputirac gleda u tela civila koji su prema izveštajim ubijeni u režimskom vazdušnom udaru na grad Muhambal, u severnoj pokrajini Idlib, u kom je ubijeno 14 civila uključujući sedmoro dece.
Sirijski amputirac gleda u tela civila koji su prema izveštajim ubijeni u režimskom vazdušnom udaru na grad Muhambal, u severnoj pokrajini Idlib, u kom je ubijeno 14 civila uključujući sedmoro dece.

Najmanje 14 civila je ubijeno, uključujući sedmoro dece, u severozapadnoj Siriji u bombardovanju bastiona opozicionih snaga koje su izvele snage sirijskog režima, javili su posmatrači.

Borbeni avioni i helikopteri izveli su vazdušne udare u petak na selo Mahambel u provinciji Idlib, ubivši 13 civila uključujući sedmoro dece, javila je Sirijska opservatorija za zaštitu ljudskih prava.

Rano u subotu ubijena je još jedna žena kada su snage režima raketirale obode grada Kan Šeikun na jugu pokrajine, saopštili su posmatrači Opservatorije stacionirane u Britaniji.

Idlib, region sa oko tri miliona ljudi, od kojih su mnogi pobegli iz oblasti koje su držali pobunjenici i koje su ponovo osvojile vladine snage, glavni je bastion opoizicije vlastima u Damasku koju podržava Rusija, nakon osam godina građanskog rata.

Oblašću koja je pred vratima Turske rukovodi bivša sirijska ispostava Al Kaide, Hajat Tahrir al Šam, ali su prisutne i druge džihaditičke pobunjeničke grupe.

Idlib bi trebalo da je zaštićen od velikih napada režimskih snaga sporazumom iz septembra između Moskve i Ankare, ali Damask i njegov saveznik Rusija pojačali su smrtonosna bombardovanja tog regiona od kraja aprila.

Više od 520 civila ubijeno od od tada, tvrdi Opservatorija.

Ujedinjene nacije saopštile su da je 25 zdravstvenih ustanova pogođeno u regionu, što poslednje obuhvata drugi napad u dva meseca na podzemnu bolnicu u gradu Kafrabel izvene u četvrtak.

"Napadi se događaju uprkos činjenici da su koordinate ove bolnice prethodno podeljene svim strnanama u konfliktu u namernom i pažljivo planiranom potezu kako bi se sprečili bilo kakvi napadi na nju", rekao je zvaničnik UN-a u petak.

"Užasnut sam napadima koji su u toku na civilne oblasti i civilnu infrastrukturu, dok se konflikt u severozapadnoj Siriji nastavlja", rekao je Mark Kats, zamenik regionalnog UN koordinatora za sirijsku krizu.

U ratu u Siriji ubijeno je više od 370.000 ljudi, dok su milioni raseljeni otkako su neprijatlejstva počela 2011. brutalnim slomom antivladinih protesta.

XS
SM
MD
LG