Linkovi

Borbeni avioni SAD drže Islamsku državu u unakrsnoj vatri - za sada


Arhiva - Dim se diže u blizini stadiona koji drže pripadnici Islamske države, nakon vazdušnog udara koalicionih snaga, na liniji fronta, u Raki, Sirija, 12. okotobra 2017.
Arhiva - Dim se diže u blizini stadiona koji drže pripadnici Islamske države, nakon vazdušnog udara koalicionih snaga, na liniji fronta, u Raki, Sirija, 12. okotobra 2017.

Borci Islamske države (IS) u Siriji ne bi trebalo da očekuju nikakvo olakšavanje vazdušnih udara koje izvode snage SAD i saveznika, barem za sada.

Takvo uveravanje iz Pentagona u četvrtak je stiglo kao jedan od nekoliko detalja koje su dali odbrambeni zvaničnici samo dan nakon što je predsednik SAD Donald Tramp proglasio pobedu protiv samoproklamovanog kalifata Islamske države i najavio da će se snage SAD iz Sirije vratiti kući.

Odluka, koja je iznenadila mnoge odbrambene zvaničnike SAD, diplomate i zakonodavce, razljutila je saveznike SAD na terenu i ostavila mnoge da se pitaju šta dalje sledi.

Bez spekulacija o "budućim operacijama"

Ali za sada, vazdušna kampanja protiv Islamske države se nastavlja, iako obim i intenzitet vazdušnih udara ostaju nejasni.

"Sve dok je trupa SAD na terenu, mi ćemo izvoditi vazdušne i artiljerijske udare podržavajući naše snage", rekao je zvaničnik odbrane SAD za Glas Amerike, odbijajući da precizira da li će vazdušni udari biti izvođeni kao podrška partnerima kao što su Sirijske demokratske stane (SDF).

"Nećemo spekulisati o budućim operacijama", dodao je zvaničnik.

Tokom poslednjih nedelja, koalicione snage predvođene SAD gotovo su utrostručile broj vazdušnih udara koje izvode na pozicije IS u i oko grada Hajina, gde se oko 2.000 boraca veterana IS-a utvrdilo u poslednjem uporištu te grupe.

Bobardovanje je dozvolio SDF, koji je sačinjen od mešavine kurdskih i arapskih boraca, kako bi se prodrlo u Hajin nakon nedelja teških borbi, dok zvaničnici SAD i lideri SDF-a upozoravaju da bi mogli da prođu meseci pre nego što cela oblast ne bude oslobođena od kontrole Islamske države.

Arhiva - Na ovoj fotografiji koju je objavila Vojska SAD, vide se američki vojnici kako se okupljaju tokom probne zajedničke patrole u Manbiju, Sirija, 7. novembra 2018.
Arhiva - Na ovoj fotografiji koju je objavila Vojska SAD, vide se američki vojnici kako se okupljaju tokom probne zajedničke patrole u Manbiju, Sirija, 7. novembra 2018.

Ali kada prvi američki vojnici, njih oko 2000 koliko ih je zajedno sa diplomatama i obaveštajnim zvaničnicima, počnu da se povlače iz Sirije, odlučnost boraca SDF počeće da varira.

Izvor blizak zvaničnicima SDF-a na terenu u Siriji rekao je za Glas Amerike u sredu da su monoge od grupa kurdskih boraca, koje se i dalje aktivno bore protiv Islamske države, spremne da se povuku sa linije fronta jednom kada poslednje američke trupe odu.

Mnogi od njih očekuju, kaže izvor, da se zapute ka severu, gde bi se priključili kurdskim borcima koji se pripremaju za upad turskih snaga, koje na njih ne gledaju kao na saveznika u borbi protiv Islamske države, nego kao na teroriste u svojoj sopstvenoj borbi.

Čini se da takav scenario dobija na ubrzanju, sudeći po grupama za zaštitu ljudskih prava koje prate konflikt u Siriji.

Vođstvo SDF-a priprema se da "povuče sve svoje borce sa frontova protiv organizacije Islamska država i premesti ih na linije fronta sa turskim borcima i frakcijama koje operišu pod njihovom komandom", saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava u četvrtak.

FILE - Syrian Democratic Forces fighters shoot at a drone they said belonged to Islamic State fighters on the bank of the Euphrates River, west of Raqqa city, Syria, April 8, 2017.
FILE - Syrian Democratic Forces fighters shoot at a drone they said belonged to Islamic State fighters on the bank of the Euphrates River, west of Raqqa city, Syria, April 8, 2017.

Grupa je takođe saopštila da komandanti SDF-a "ozbiljno razmatraju oslobađanje hiljada pripadnika organizacije Islamske države", od kojih mnoge drže u zatočeništvu nakon što je SDF proterao IS iz velikih delova Sirije.

Zvaničnici SAD procenjuju broj zatočenih stranih boraca IS na oko 700 i mesecima zahtevaju od različitih vlada da ih preuzmu nazad, kako bi mogli da budu podvrgnuti pravdi u zemljama svog porekla. Ali, zvaničnici SDF-a kažu da postoji više od 1.000 boraca iz 31 zemlje u zatočeništvu, zajedno sa više od 2.000 žena i dece.

Izvori upoznati sa situacijom rekli su za Glas Amerike da bi SDF takođe mogao da razmotri da ih preda vladi sirijskog predsednika Bašara al Asada, ukoliko takav sporazum bude postignut.

Uz to, drugi saveznici SAD negodovali su zbog Trampove odluke da se povuče iz Sirije, a neki su se javno usprotivili na društvenim mrežama proglašavanju pobede nad IS, koju je izneo Tramp.

"Daeš je gurnut više nazad u senku", napisao je britanski ministar odbrane Gavim Vilijamson, koristeći arapski akrinom za IS, u izjavi koju je tvitovalo Ministarstvo odbrane.

"Nemojte napraviti grešku, ipak", dodao je. "Mnogo teškog rada i dalje leži pred nama kako bi se obezbedila pobeda u ratu".

Odgovor NATO zvaničnika je prigušen.

"Primili smo informaciju o odluci SAD", rekao je zvaničnik za Glas Amerike, skećući pažnju na to da alijansa nema nikakve snage u Siriji, ali da je radila na pojačanju snaga u susednom Iraku kako bi se one suprostavile IS-u.

Odgovarajući na pitanja i kritike, predsednik Tramp branio je svoju odluku u seriji tvitova od četvrtka.

"Da li SAD žele da budu policajac na Bliskom istoku, ne dobijajući NIŠTA za trošenje dragocenih života i biliona dolara štiteći druge koji, u gotovo svim slučajevima, ne cene to što mi radimo? Da li želimo da budemo tamo zauvek? Vreme je da se drugi konačno bore...."

"Rusija, Iran, Sirija i mnogi drugi nisu srećni zbog odlaska SAD, uprkos tome što lažne vesti kažu, jer sada će oni morati da se bore sa ISIS-om i drugima, koje mrze, bez nas. Ja gradim daleko najsnažniju vojsku na svetu. ISIS nas udari, propalu su!"

"Tako je teško poverovati da će Lidnzi Grejm biti protiv očuvanja života vojnika i milijardi dolara. Borimo se za našeg neprijatelja, Siriju, ostajući i ubijajući ISIS za njih, Rusiju, Iran i druge lokalce? Vreme je da se fokuiramo na našu Zemlju i vratimo naše mlade kući gde i pripadaju".

Tvitovi su izazvali oštre reakcije republikanskog senatora iz Južne Karoline, Lidzija Grejma, koji je često podržavao predsednika. On se suprotstavio Trampovom povlačenju trupa SAD, naglašavajući da "nije srećan zbog odlaska SAD".

"Oni su presrećni", rekao je Grejm. "Ovo je veliki poklon njima i to je razorna odlika za naše saveznike".

Arhiva - Predsednik Rusije Vladimir Putin, tokom sastanka u Moskrvi, Rusija, 13. aprila 2018.
Arhiva - Predsednik Rusije Vladimir Putin, tokom sastanka u Moskrvi, Rusija, 13. aprila 2018.

Tokom konferencije za štampu u četvrtak u Moskvi, predsednik Rusije Vladimir Putin pozdravio je odluku SAD da se povuku iz Sirie.

"Da li je prisustvo američkih snaga (u Siriji) neophodno? Mislim da nije", rekao je on. "Nemojte da zaboravimo da njihovo prisustvo, prisustvo vaših (američkih) snaga, nije legitimno".

Vejn Li iz Glasa Amerike učestvovao je u pisanju ovog izveštaja

XS
SM
MD
LG