Linkovi

SAD započele napuštanje Sirije povlačenjem opreme, ali ne i trupa


Arhiva - Konvoj američkih vojnih voziva viđen u blizni sirijskog severnog grada Manbiža, 30. decembra 2018.
Arhiva - Konvoj američkih vojnih voziva viđen u blizni sirijskog severnog grada Manbiža, 30. decembra 2018.

SAD su saopštile kasno u petak da sprovode naređeno povlačenje snaga iz severoistočne Sirije, koje su uključene u borbu protiv terorističke grupe Islamska država.

Portparol Pentagona Šon Robertson naveo je u saopštenju da Operacija inherentna rešenost (OIR) sprovodi povčalenje unutar okvira koordinisanog širom vlade SAD.

"Povlačenje je bazirano na operacionim uslovima na terenu, uključujući konverzaciju sa našim saveznicima i partnerima i neće biti predmet arbitrernog rasporeda. Sjedinjene Države nastaviće da obezbeđuju podršku operacijama koalicije u Siriji dok budu obazrivo i u koorinisanom maniru sprovodile povlačenje trupa, kako bi se obezbedila bezbednost i zaštita snaga SAD... Iz razloga operacione bezbednosti, nećemo raspravljati o specifičnim pokretima trupa, niti o rasporedu".

Ranije u petak, SAD su negirale da je to bilo povlačenje trupa iz Sirije.

"Oprema, ne trupe", rekao je zvaničnik odbrane za Glas Amerike, opisujući početne faze povlačenja.

Pentagon se prvobitno oglasio o početku povlačenja kasno u četvrtak. U saopštenju se kaže da je Operacija inherentni odgovor, predvođena SAD, "započela proces obazrivog povlačenja iz Sirije".

"Zbog brige o operacionoj bezbednosti, nećemo raspravljati o specifičnim rasporedima, lokacijama ili pokretima trupa", dodaje se u saopštenju.

Svedoci na terenu rekli su Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava, stacioniranoj u Velikoj Britaniji, da su videli 10 oklopnih vozila i drugu opremu, kako napuštaju bazu SAD u Rmeilanu u provinciji Haškeh, i kako su se zaputili ka susednom Iraku.

Arhiva - Borci Sirijskih demokratskih snaga (SDF) hodaju po ruševinama oštećenih zgrada u gradu Manbižu, u provinciji Alepo, Sirija, 10. avgusta 2016.
Arhiva - Borci Sirijskih demokratskih snaga (SDF) hodaju po ruševinama oštećenih zgrada u gradu Manbižu, u provinciji Alepo, Sirija, 10. avgusta 2016.

Ali malo zatim, drugi svedoci na terenu u Siriji izvestili su da vide kolonu zapadnih trupa i opreme u delovima provincije Alepo na severu Sirije.

Oni su opisali da vide "kolonu od oko 150 vozila", među kojima "oklopna vozila, vojsku i logističku opremu", saopštava Opservatorija.

Za isveštaje nije pronađena nezavisna potvrda. Ali, drugi izvodi bliski kurdskih vojnim zvaničnicima u Siriji rekli su za Glas Amerike da je Vojska SAD u procesu premeštanja opreme i ljudstva unutar Sirije.

Nema vremenskog rasporeda za trupe

Odluka SAD da povuku svoje snage iz Sirije, koju je prvo objavio predsednik Donald Tramp prošlog meseca, izazvala je konfuziju među saveznicima i partnerima SAD u borbi protiv militanata Islamske države.

Početne indicije iz Bele kuće navodile su na to da će snage SAD biti povučene iz Sirije u roku od 30 dana. Ali, taj okvirni plan se od onda produžavao nekoliko puta.

Naposletku, i Pentagon, i savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, rekli su da nema roka za povčalenje trupa SAD iz Sirije.

"OIR (Operacija inherentna odlučnost) ima odobreni okvir za povlačenje snaga iz Sirije i sada je angažovana u izvršenju tog povlačenja", rekao je portparol Pentagona Šon Robertson ranije ove nedelje. Taj okvir je baziran na uslovima na terenu i povlačenje trupa neće se zasnivati na arbitrernom rasporedu, dodao je on.

"Na taj okvir će uticati brojni faktori, uključujući i vremenske prilike", rekao je.

Bezbednost kurdskih boraca

Sirijske demokratske snage (SDF), koje podržava koalicija predvođena SAD, i dalje se bore protiv poslednjih ostataka samoproklamoganog kalifata Islamske države u Siriji. Oni su potisnuli borce IS-a u njihovo uporište u Hajinu, u dolini reke Eufrat, oslobodivši druge susedne gradove tokom poslednjih par nedelja.

Ali i pored napredovanja SDF-a, postoji rastuća zabrinutost za njihovu bezbednost. Većinu snaga čine kurdski borci, koji su takođe deo Narodne zaštitne jedinice (YPG) sirijskih Kurda, koja je povezana sa PKK, kurdskom terorističkom grupom koja decenijama nosi pobunu u jugoistočnoj Turskoj.

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar posetio je turske trupe duž sirijske granice u petak i obećao da će kurdske snage u Siriji biti eliminisane.

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar tokom smotre počasne garde nakon dolaska na sastanak sa komandantima vojnih jedinica na sirijskog granici u Sanliurfu, južna Turska, 11. januara 2019.
Ministar odbrane Turske Hulusi Akar tokom smotre počasne garde nakon dolaska na sastanak sa komandantima vojnih jedinica na sirijskog granici u Sanliurfu, južna Turska, 11. januara 2019.

"Kada dođe vreme, teroristi će biti sahranjeni u rupama koje su iskopali, kao što je to bio slučaj u ranijim operacijama", rekao je Akar pred turskim snagama.

"Važne pripreme i planiranja obavljeni su u vezi sa tim", dodao je. "Naše pripreme se intenzivno nastavljaju".

Ali, Bolton je rekao u petak tokom radijskog intervjua da razgovori traju između vojske SAD i Turske po pitanju kurdskih snaga koje su se borile protiv IS-a.

"Ono čime se i dalje bavimo u tim razgovorima vojska-vojska jesu garancije i protokoli i procedure kako bi se svako osećao komotnim povodom onoga što će se dogoditi", rekao je Bolton. "Mi se nadamo da će te diskusije, koje će biti nastavljene sledeće sedmice, prozivesti rezultat koji je prihvatljiv na obe strane".

Ranije ove nedelje, Bolton je bezbednosne garancije sa kurdske snage koje podržavaju Sjedinjene Države nazvao neophodnim uslovom za povlačenje trupa SAD iz Sirije. Ti komentari razljutili su turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je nakon toga odbio da se sastane sa Boltonom tokom njegove posete Turskoj.

XS
SM
MD
LG