Linkovi

Tramp i Erdogan dogovorili koordinaciju oko povlačenja SAD iz Sirije


Arhiva - Na ovoj fotografiji objavljenoj 5. marta 2017. vidi se konvoj američkih oklopnih vozila kako prolazi u blizini sela Jalanli, na zapadnim obodima grada Manbija, na northern Syrian town of Manbij.
Arhiva - Na ovoj fotografiji objavljenoj 5. marta 2017. vidi se konvoj američkih oklopnih vozila kako prolazi u blizini sela Jalanli, na zapadnim obodima grada Manbija, na northern Syrian town of Manbij.

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da će Turska eliminisati ostatke militanata Islamske države u Siriji, nakon što SAD povuku svoje snage.

U tvitu od nedelje, Tramp je rekao da ga je turski predsednik Rečep Tajip Erdogan "snažno obavestio da će iskoreniti sve što je ostalo od ISIS-a u Siriji... i on je čovek koji to može da uradi, plus - Turska je 'vata do'."

"Naše trupe se vraćaju kući", dodao je Tramp.

Ranije u nedelju, Tramp je rekao da je sa turskim liderom raspravljao o planu povlačenja tokom "dugog i produktivnog razgovora".

Tramp je dao tek nekoliko detalja o tom razgovoru. Ali, tvitovao je da su on i Erdogan raspravljali o Islamskoj državi, trgovini i onome što je nazvao "sporo i visokokoordinirano povlačenje trupa SAD iz oblasti".

Erdoganova kancelarija saopštila je da su se predsednik Turske i Tramp složili da "obezbede koordinaciju između njihovih vojski, diplomata i drugih zvaničnika dve zemlje, kako bi se izbegao vakuum koji bi rezultirao bilo kakvom zloupotrebom povlačenja i tranzicione faze u Siriji".

Erdogan je krajem prošle nedelje rekao da će Turska odložiti operacije protiv kurdskih snaga u Siriji, usled Trampove odluke.

Tramp je proglasio da je Islamska država poražena i da je vreme za druge članove anti-IS koalicije da istupe i očiste ostatke poslednjih džepova IS-a.

Ali, odluka da se napusti Sirija nepopularna je među mnogima u Vašingtonu, uključujući i neke članove Trampove administracije.

Njegov sekretar za odbranu, Džim Matis, i specijalni izaslanik SAD u globalnoj koaliciji koja se bori protiv Islamske države, Bret Mekgurk, podneli su ostavke - makar delom - zbog Sirije.

Ali, v.d. šefa osoblja Bele kuće, Mik Mulvejni rekao je za ABC da Tramp neće promeniti svoje mišljenje.

"Mislim da je predsednik od početka govorio da ne želi da SAD u Siriji ostanu zauvek... sada vidite konačni rezultat dvogodišnjeg posla", rekao je Mulvejni

Upitan zbog čega su sekretar za odbranu Džim Matis i specijalni izaslanik SAD za Siriju Bret Mekgark podneli ostavke, Mulvejni je odgovorio da "nije neuobičajeno" da članovi kabineta podnose ostavke zbog "neslaganja oko različitih stvari".

Republikanski senator Bob Korker, predsedavajući Komiteta za spoljnopolitičke odnose, rekao je u nedelju da je "skrhan" odlukom i nazvao Sjedinjene Države "nepouzdanim".

Predsednik Francuske Emanuel Maktron rekao je da "duboko žali" zbog Trampove odluke da se povuče iz Sirije.

U međuvremenu, svedoci tvrde da su turske snage počele da se gomilaju oko pograničnog grada u severnoj Siriji, Manbija, koji kontrolišu američke snage i njihovi kurdski saveznici.

Turski vojni zvaničnici nisu dali tačan razlog zbog čega su se njihove trupe uputile ka Manbiju.

Ali, Turska je besno optužila Sjedinjene Države i Kurde da nesprovode sporazum o povlačenju iz Manbija.

Turska je optužila kurdsku miliciju YPG, koju podržavaju SAD, da su teroristička grupa povezana sa Radničkom partijom Kurdistana - koja se dugo godina bori za veću autonomiju Kurda u Turskoj.

XS
SM
MD
LG