Linkovi

Da li će Tramp i Pens biti rivali 2024?


ARHIVA - Bivši predsednik Donald Tramp i njegov potpredsednik Majk Pens (Foto: Reuters/Chris Carlson/Pool)
ARHIVA - Bivši predsednik Donald Tramp i njegov potpredsednik Majk Pens (Foto: Reuters/Chris Carlson/Pool)

Bivši potpredsednik SAD Majk Pens sve je očigledniji u nameri da se suprotstavi svom nekadašnjem šefu, bivšem predsedniku Donaldu Trampu, pred izbore 2024.

Obojica će se pojaviti na različitim mitinzima u Arizoni u petak, na kojima će podržati dvojicu različitih kandidata na primarnim izborima, što ukazuje na različite vizije o tome kuda treba da ide Republikanska stranka.

Ako obojica odluče da učestvuju u trci za republikanskog predsedničkog kandidata, biće rivali 2024.

"Pens nastavlja da insistira na poruci da Republikanska stranka treba da gleda napred, u budućnost. I to je ključno pitanje za partiju - da li će pratiti drugačiju viziju od Trampove? I za sada, nosilac te vizije je Pens", kaže Skot Dženings, dugogodišnji strateg Republikanske stranke.

Pens je bio jedan od Trampovih najbližih saradnika, ali se Tramp okrenuo protiv njega kada je Pens, kao potpredsednik, odbio zahtev da preokrene rezultate predsedničkih izbora 2020.

Pens je na primarnim izborima za guvernera Arizone podržao Karin Tejlor Robson, dok je Tramp podržao Kari Lejk - pristalicu lažne teorije o pokradenim izborima.

Na izborima u Džordžiji, Pens je podržao guvernera Brajana Kempa - kojeg je Tramp često napadao u kampanji.

Pens će naredne nedelje održati govor u konzervativnoj Heritidž fondaciji u Vašingtonu, a cilj će biti da izloži svoju viziju stranke, kažu njegovi saradnici. Ta vizija je u suprotnosti sa Trampovom i tvrdnjama da su izbori 2020. pokradeni.

Bivši potpredsednik apeluje na republikance da nastave dalje i gledaju napred, iako se često poziva na rezultate koje je postigla bivša administracija.

Ankete pokazuju da je Tramp i dalje favorit među republikanskim biračima.

Prema rečima Trampovih saradnika, bivši predsednik Pensa ne smatra glavnim rivalom, već je na tom mestu guverner Floride Ron Desantis, koga republikanci vide kao prirodnog naslednika Trampovog pokreta "učiniti Ameriku ponovo velikom". (MAGA)

Skot Dženings pozdravlja Pensovu nameru da se usprotivi Trampu, kome se mnogi i dalje boje da stanu na put.

"Možda će ga neko videti kao Jovana Krstitelja. Obezglavljenog, ali dobro upamćenog", kaže republikanski strateg.

XS
SM
MD
LG