Linkovi

Povratak u Vašington - Tramp i dalje odbija da prizna izborni poraz


Bivši predsednik SAD Donald Tramp govori u Institutu za politiku "Amerika na prvom mestu", u Vašingtonu, 26. jula 2022. (Foto: AP/Andrew Harnik)
Bivši predsednik SAD Donald Tramp govori u Institutu za politiku "Amerika na prvom mestu", u Vašingtonu, 26. jula 2022. (Foto: AP/Andrew Harnik)

Bivši predsednik Donald Tramp ponovio je lažne tvrdnje da je pobedio na izborima 2020, u dugom govoru o različitim temama, koji je označio njegov prkosni povratak u Vašington – i mogući povratak u politiku.

"Kandidovao sam se prvi put i pobedio", rekao je Tramp, obraćajući se oko 600 dobrostojećih pristalica u hotelskoj sali, nepuna dva kilometra od Bele kuće. Onda sam se kandidovao drugi put i prošao još bolje, osvojili smo milione i milione novih glasova. I znate šta? To će dugo biti priča, kakva je sramota to sve bilo? Ali, možda ćemo morati da to ponovo uradimo”.

Ovaj komentar je izneo u drugoj polovini svog govora od 90 minuta, u kojem je takođe predstavio agendu “reda i zakona” – prema kojoj bi se zauzeo čvršći stav prema imigrantima i dilerima droge, i snagama reda dala veća ovlašćenja.

Glas Amerike je postavio pitanje bivšem predsedavajućem Predstavničkog doma Njutu Gingriču, koji je Trampov pristalica, šta misli o Trampovim tvrdnjama o izbornoj krađi, koje su u centru pažnje serije pretresa u Kongresu na kojima se istražuje nasilje u amerikom Kapitolu 6. januara 2021.

Trampove pristalice su tada pokušale da spreče Kongres da potvrdi pobedu Džoa Bajdena na predsesdničkim izborima.

"Neverovatno je da uzmete govor od dva sata i izdvojite 90 sekundi koje su vama bitne”, odgovorio je Gingrič dok ga je obezbeđenje uvodilo u automobil koji ga je čekao.

Dan ranije, Glas Amerike je pitao portparolku Bele kuće Karin Žan-Pjer da li će Bajdenova administracija pratiti Trampov govor.

"To nije nešto što ja pratim ili mi pratimo ovde. Ne znam o čemu će govoriti”, rekla je ona.

Neki analitičari, među kojima i Majkl O'Henlon, direktor istraživanja za spoljnu politiku Instituta Brukings, kažu da je Trampova odluka da ponovo izaziva sumnje u izborne rezultate značajna.

"Spreman sam da prihvatim veći deo njegovih političkih intervencija ili ideja, jer tu barem igra po pravilima. To je makar nešto što ustavna demokratija, sa svojim sistemom podele vlasti, i demokratski proces dozvoljavaju i zatim stavljaju na proveru. Međutim, kada prestanete da poštujete ishod izbora jer vam nije išao u korist, to je potpuno drugi par rukava. Mislim da se tu vrlo lako sklizne u sferu nelegalnosti”, smatra O'Henlon.

In Defiant Return Speech, Trump Digs in on Claim of Election Fraud
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

A Trampove reči mogu da imaju odjeka i van granica Sjedinjenih Država, kaže Džeremi Suri, profesor na Univerzitetu Teksas.

“Mislim da taj govor ponovo otežava demokratama i republikanacima da idu po svetu i govore ljudima da je naša zemlja primer demokratije. Kada 30 odsto Amerikanaca naseda na te besmislice, kada on dobija ovacije publike, kao što je bio povremeno slučaj večeras, čak i ako nikada više ne osvoji nijedan položaj, to pokazuje da demokratija zaista nije dominanantna snaga u američkom načinu razmišljanja danas”.

Ispred sale u kojoj je Tramp govorio okupilo nekoliko desetina demonstranata koji su izrazili protest zbog dolaska bivšeg predsednika. "Ne Trampu, ne KKK, ne fašističkim SAD", skandiralo je nekoliko desetina pristalica, koji su bili s druge strane ulice, dok u mahali velikim američkim zastavama, i duvali u vuvuzele.

Lokalni policajci su stajali u blizini i posmatrali.

Događaji 6. januara su detaljno i dramatično oživljeni proteklog meseca na seriji pretresa u Kongresu koji su organizovani da budu prijemčivi televizijskoj publici. Prikazan je i deo Trampove poruke naciji posle pobune, koji nije emitovan u konačnoj verziji. Dan posle napada 6. januara, Tramp još nije mogao da kaže da su izbori završeni.

“Ne želim da kažem da su izbori završeni. Samo želim da kažem da je Kongres sertifikovao rezultate, a da ne kažem da su izbori gotovi.”

U utorak u Vašingtonu sve to je rekao naglas i pokušaje Kongresa da ga smeni sa položaj nazvao "prevarama za opoziv broj jedan i broj dva".

XS
SM
MD
LG