Linkovi

"Ubica sa Tvitera" u Japanu osuđen na smrt


Takahiro Širaši u policijskom automobilu u Tokiju, na fotografiji agencije Kjodo snimljenoj 2017. godine. Fotografija je objavljena 15. decembra 2020.
Takahiro Širaši u policijskom automobilu u Tokiju, na fotografiji agencije Kjodo snimljenoj 2017. godine. Fotografija je objavljena 15. decembra 2020.

Okružni sud u Tokiju osudio je na smrt muškarca koji je postao poznat kao "ubica sa Tvitera", pošto je koristio tu platformu za društvene mreže da pronađe i kontaktira svojih devet žrtava, u slučaju koji je šokirao Japan.

Policija je uhapsila 30-godišnjeg Takahira Širašija 2017. godine, nakon što su tela osam žena i jednog muškarca pronađena u zamrzivačima u njegovom stanu u Zami, nadomak Tokija.

Istražitelji kažu da je Širaši stupao u kontakt sa ljudima koje je upoznao na Tviteru, a koji su izražavali suicidne ideje. Namamio bi ih u svoj stan, gde bi ih zadavio i raskomadao. Takođe se navodi da je seksualno napao svoje ženske žrtve.

Na sudu, Širašijevi advokati su pokušavali da izbegnu smrtnu kaznu, navodeći da su sve njegove žrtve želele da umru. Takođe su tvrdili da Širaši nije bio mentalno zdrav kada je počinio ubistva. Međutim, predsedavajući sudija Naoukini Jano odgovorio je da nijedna od žrtava nije pristala da bude ubijena.

Širaši je rekao da neće uložiti žalbu na presudu. U Japanu, smrtna kazna se obavlja vešanjem.

Dnevnik Japanese Times prenosi da je slučaj zapanjio mnoge Japance, a centralnu vladu i kompanije za društvene medije naveo da pruže veću podšrku mladim ljudima u emotivnoj krizi.

XS
SM
MD
LG