Linkovi

Tviter uveo tvitove koji nestaju posle 24 sata


FILE - This combination of photos shows logos for social media platforms, from left, Facebook, Twitter and Instagram.
FILE - This combination of photos shows logos for social media platforms, from left, Facebook, Twitter and Instagram.

Tviter je, na globalnom nivou, pokrenuo tvitove koji nestaju za 24 sata, zvane "fleets", sledeći primer društvenih medija kao što su Snepčet, Fejsbuk i Instagram koji već imaju opciju statusa koji nestaju posle jednog dana.

Kompanija kaže da su prolazni tvitovi osmišljeni tako da se umanji zabrinutost novih korisnika, koje bi mogla da odbije javna i trajna priroda običnih tvitova.

"Fleets" ne mogu da se retvituju i neće dobijati "lajkove". Ljudi mogu da odgovaraju na njih, ali se odgovori pojavljuju kao direktne poruke originalnom autoru tvita, a ne kao javni odgovor, čime se svaka razmena pretvara u privatni, umesto javnog razgovora.

Tviter je novu opciju testirao u Brazilu, Italiji, Indiji i Južnoj Koreji pre nego što ju je pustio u globalnu upotrebu.

"Fleets" su jednostavan način, bez pritiska, da se izraze neke "prolazne misli", nasuprot trajnim tvitovima, saopštili su Džošua Haris, direktor za dizajn i Sem Hejveson, menadžer proizvoda, u svom blogu.

Nova opcija je postala dostupna na Tviteru u danu kada su direktor Tvitera Džek Dorsi i direktor Fejsbuka Mark Zakerberg odgovarali na pitanja senatskog odbora za pravosuđe o tome kako su pristupali širenju dezinformacija povodom predsedničkih izbora.

Prošlog meseca su obećali članovima Kongresa da će agresivno čuvati svoje platforme od manipulacije stranih vlada ili eventualnih poziva na nasilje zbog izbornih rezultata, posle čega su uveli korake koji su razljutili predsednika Trampa i njegove pristalice.

Nova opcija "fleets" podseća na "priče" na Instagramu i Fejsbuku kao i koncept Snepčeta, koji pušta korisnike da objavljuju fotografije i poruke koje kratko ostaju na platformi. Takvi elementi su sve popularniji kod korisnika društvenih medija koji traže manje grupe i privatnije razgovore.

XS
SM
MD
LG