Linkovi

Papa povodom informacija o utapanju migranata: Vreme je za stid


Papa Franja tokom nedeljne mise na Trgu Svetog Petra u Vatikanu (Foto: Reuters/Remo Casilli)

Papa Franja izjavio je da je vreme za stid nakon objave informacija na osnovu kojih se strahuje da je najmanje 130 migranata stradalo na Mediteranu.

Izuzetno me je potresla još jedna tragedija na Mediteranu. Oni su ljudi. To su ljudski životi koji su čitava dva dana uzaludno molili za pomoć - koja nikada nije stigla. Braćo i sestre, trebalo bi da se preispitamo zbog još jedne tragedije. Sada je vreme za stid”, rekao je papa pred stotinama okupljenih građana na Trgu Svetog Petra.

Zatražio je od okupljenih da se pomole za sve migrante koji stradaju na moru i, kako je rekao, one koji mogu da pomognu – ali više gledaju na drugu stranu.

Tugujmo u tišini za njih”, rekao je papa Franja tokom nedeljne mise.

Nekoliko brodova koji na području Mediterana traže plovila sa migrantima – pronašli su deset beživotnih tela u blizini prevrnutog gumenog čamca u međunarodnim vodama u blizini Libije.

Francuska humanitarna organzacija “SOS Mediteran” saopštila je da se veruje da se u njemu nalazlo 130 ljudi.

Specijalizovana telefonska linija za pomoć “Alarm foun” (Alarm Phone) prijavila je da su tri čamca u sredu bila u neprilici – zbog čega je organizacija “SOS Mediteran” započeo potragu.

Safa Msehli, portparolka Međunarodne organizacije za migracije Ujedinjenih nacija (IOM), izjavila je u petak da su, kako je precizirano, države odbile da deluju kako bi spasile živote više od 100 ljudi.

IOM je saopštio da je broj poginulih koji od početka 2021. pokušavaju da dopru do područja centralnog Mediterana iznosi skoro 500. To, kako je ukazano, znači da je broj poginullih utrostručen u odnosu na isti period 2020.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG