Linkovi

Četiri zemlje EU primaju 64 migranta spasena iz mora


Spaseni migranti odmaraju se na brodu Alan Kurdi nemačke nevladine organizacije "Oko na moru" nadomak obale Malte.

Premijer Malte objavio je na Tviteru da su četiri zemlje EU konačno pristale da prime 64 migranta koji je posada jednog nemačkog humanitarnog broda spasila pre deset dana nadomak obale Libije. Italija i Malta odbile su da prime migrante.

Džozef Maskat napisao je da će se 64 migranta iskrcati sa broda Alan Kurdi a njihov smeštaj podelile su Nemačka, Francuska, Portugal i Luksemburg zahvaljujući koordinaciji Evropske komisije i Malte. Dodao je: "Niko neće ostati u Malti, koja ne može sama da snosi ovaj teret."

Predstavnici nemačke humanitarne grupe "Oko na moru" (Sea Eye) kažu da je odgovorila na poziv upućen telefonskom servisu Alarm Phone - koji migranti mogu da nazovu ako se nađu u nevolji na Sredozemnom moru. Migranti su spaseni sa čamca koji je plovio sa daleko više putnika nego što je dozvoljeno.

Nemački humanitarci na brodu "Alan Kurdi", nazvanom po trogodišnjem sirijskom dečaku koji se utopio nadomak obale Bodruma u Turskoj, nalazio se u tom području tragajući za drugim čamcem sa 50 putnika, koji je uputio poziv u pomoć a onda nestao sa radara.

Migranti leže na podu spasilačkog broda Alan Kurdi u Mediteranu, 3. aprila 2019.
Migranti leže na podu spasilačkog broda Alan Kurdi u Mediteranu, 3. aprila 2019.

Među spasenima je deset žena, petoro dece i novorođena beba. Jedna mlada žena evakuisana je sa broda ranije ove nedelje pošto se žalila na nesvesticu.

Jan Ribek, menadžer operacija na brodu Alan Kurdi, koji je takođe lekar, izjavio je ranije ove nedelje da su migranti pretežno morali da spavaju na palubi, gde nisu zaštićeni od vremenskih uslova i talasa. Dodao je da je migrantima hladno i da nemaju suvu odeću u koju mogu da se presvuku. Zbog nevremena su morali da ih spuste ispod palube. Od nedelje uveče, 81 osoba je provodila vreme zbijena u sobi predviđenoj za 20 ljudi.

Dete migranta leži u rukama majke u bolničkom delu broda Alan Kurdi nemačke humanitarne organizacije "Oko na moru".
Dete migranta leži u rukama majke u bolničkom delu broda Alan Kurdi nemačke humanitarne organizacije "Oko na moru".

Mnogi od migranata su bolovali od morske bolesti, kaže Ribek.

Potpuno sam bez reči što Evropa nije u mogućnosti da poštedi 81 osobu takvih patnji", izjavio je dok su migranti na brodu čekali da im se nađe sigurna luka.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini izjavio je da Alan Kurdi plovi pod nemačkom zastavom, da je brod nemačke nevladine organizacije sa nemačkim kapetanom i da, prema tome, migrante treba da zbrine Nemačka.

Vlasti Malte obaveštene su u utorak ujutru da na brodu ponestaje hrane i vode i da je migrantima potrebno nešto odeće. Malta je u sredu dozvolila da se brodu dostave te zalihe.

Portparol organizacije "Oko na moru" Dominik Rajsinger izjavio je da "su politička pitanja o smeštaju spasenih zasenila ljudska prava onih na palubi."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG