Linkovi

Vlasti prinudno hrane imigrante koji štrajkuju glađu u pritvoru


Ilegalni imigranti iz Meksika čekaju u centru u El Pasou u Teksasu (arhivski snimak)

Američka agencija za imigraciju i carine (ICE) priznala je da pribegava prisilnom hranjenju ilegalnih imigranata koji su, u pritvoru, stupili u štrajk glađu zahtevajući da budu pušteni na slobodu.

Predstavnici agencije su u četvrtak potvrdili da se najmanje šest imigranata hrani kroz cevi u nosu a da još devetoro odbija da uzima hranu. Zatvoreni imigranti nalaze se u centrima u El Pasou u Teksasu, Majamiju na Floridi, Finiksu u Arizoni te San Dijegu i San Francisku u Kaliforniji.

Aktivisti za prava pritvorenika, koji su u kontaktu sa migrantima koji štrajkuju glađu u Teksasu, navodi da većinu njih čine etnički Indijci, koji su ušli u SAD preko južne granice i pritvoreni su pre više od šest meseci. Štrajkači zahtevaju da budu pušteni na slobodu pod kaucijom, pošto su proveli mesece iza rešetaka.

Advokatica dvojice pritvorenika iz Teksasa, Rubi Kaur, izjavila je za Nacionalni javni radio da su oni stupili u štrajk glađu početkom godine da bi skrenuli pažnju na nehumane uslove, verbalne pretnje i nedostatak informacija o njihovim slučajevima. Ona ističe da su njeni klijenti suočeni i sa jezičkom barijerom budući da ne govore engleski a nije im obezbeđen prevodilac koji govori njihov jezik - pandžabi. Kaur dodaje da su njeni klijenti zbog prinudnog hranjenja povraćali i imali krvarenja iz nosa.

Članica Predstavničkog doma iz Teksasa Veronika Eskobar napisala je na Tviteru da je posetila pritvorni centar ICE-a u El Pasou i sastala se sa pritvorenicima koji se hrane na silu. Situaciju je nazvala "neprihvatljivom" ističući da su ti ljudi zatvoreni između 15 i 18 meseci.

Prema federalnom zakonu zatvorenici smeju da se prinudno hrane pod sudskim nalogom ukoliko odbiju hranu 72 sata odnosno devet uzastopnih obroka.

Predstavnici agencije ICE zaduženi za zdravstvene usluge saopštilii su prošle nedelje da prate zdravlje pritvorenih migranata.

Druga aktivstkinja, Kristina Fiahlo iz agencije Sloboda za imigrante, izjavila je za NPR da zna za oko 30 pritvorenika koji štrajkuju glađu. Dok većina potiče iz Indije, hranu odbijaju i neki migranti iz Kube i Hondurasa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG