Linkovi

Tužba protiv EU za zločine protiv čovečnosti


Migranti na brodu blizu obale Libije (arhivski snimak)

Evropska uniija bi se mogla naći pred Međunarodnim krivičnim sudom zbog, kako stoji u tužbi koju potpisuju dvojica mladih advokata, zločina protiv čovječnosti izvršenih prema migrantima tokom godina migrantske krize. Evropskim članicama, prije svih, Njemačkoj, Francuskoj i Italiji se, pored ostalog, zamjera da su namjerno dozvoljavalje gubitke života onih koji su preko Mediterana pokušavali da se domognu Unije, kako bi tako odgovorili ostale da ne kreću u tu avanturu.

Evropska unija i njene članice dijele krivicu za zločine protiv čovječnosti, stoji, pored ostalog, u široko obrazloženoj tužbi koja je u ponedjeljak, 3. juna podnijeta Medjunarodnom krivičnom sudu. Zločini se odnose na evropsku politiku prema migrantima, politiku koja zaslužuje istragu zbog hiljada slucajeva gubitka života migranata u Mediteranu, što je, prema dvojici mladih advokata koji su podnijeli tužbu, dio evropske politike još od 2014 i izbijanja migrantske krize.

"Namjerno se žrtvuju životi migranata sa jednim jedinim ciljem: odvraćanja ostalih da se upuste u avanturu traženja sigurne luke u EU", stoji, pored ostalog, u optužnici napisanoj na 245 strana, a koju potpisuju Huan Branko, koji je nekada radio za Medjunarodni krivični sud i francusko ministarstvo spoljnih poslova i izraelski advokat Omar Šac.

Brisel i evropske članice, prije svih Francuska, Njemačka i Italija se prozivaju i zbog politike vraćanja migranata u ruke libijske obalske straže i u migrantske kapove na libijskoj obali, odakle stižu brojni izvješaji o nehumanom tretmanu migranata, seksualnom ropstvu i raznim zloupotrebama migranata, prisiljenih da tu čekaju na razriješenje sudbine.

"Svjesno je stvorena najsmrtonosnija migrantska ruta na kojoj je najmanje 12 hiljada ljudi izgubilo živote", stoji u optužnici protiv Brisela i njegovih članica. Pored ovoga, evropska strana je znala da će se migranti koje vrati u Libiju, naći u tamošnjim logorima, gdje će nad njima biti izvršena najgora moguća zlodjela, što je čini krivom za najnehumaniji, organizivani napad na civilnu populaciju u cijeloj istoriji Međunarodnog krivičnog suda, navode advokati.

Njihova tužba ne sadrži konkretna imena počinilaca zločina, ali se u njoj često navode citati i odluke ključnih evropskih lidera, uključujući i njemačku kancelarku i francuskog predsjednika.

U Evropskoj komisiji nisu željeli da komentarišu, po njima, nepostojeću pravnu akciju dvojice advokata, te su, umjesto toga podsjetili da su tokom 4 evropske operacije na Mediteranu spasili gotovo 730 hiljada migranata.

"Nije evropska politika ta koja je dovela do ljudskih tragedija već nehuman i opasan posao krijumčara ljudima koji zarađuju na ljudskim nevoljama i ljudske živote izlažu rizilku. Umjesto da se međusobno optužujemo, treba radije da radimo zajedno kako bi se okončala ova situacija.Naš prioritet je uvijek bila i uvijek će biti zaštita života, kao i obezbjedjivanje humanog tretmana svih koji se nadju na migrantskoj ruti. Sve naše akcije su bazirane na evropskom pravu, a naš dijalog sa libijskim vlastima je fokusiran na poštivanje ljudskih prava migranata i izbjeglica", poručila je portparolka Evropske komisije, Nataša Berto.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG