Linkovi

Tužba protiv EU za zločine protiv čovečnosti


Migranti na brodu blizu obale Libije (arhivski snimak)
Migranti na brodu blizu obale Libije (arhivski snimak)

Evropska uniija bi se mogla naći pred Međunarodnim krivičnim sudom zbog, kako stoji u tužbi koju potpisuju dvojica mladih advokata, zločina protiv čovječnosti izvršenih prema migrantima tokom godina migrantske krize. Evropskim članicama, prije svih, Njemačkoj, Francuskoj i Italiji se, pored ostalog, zamjera da su namjerno dozvoljavalje gubitke života onih koji su preko Mediterana pokušavali da se domognu Unije, kako bi tako odgovorili ostale da ne kreću u tu avanturu.

Evropska unija i njene članice dijele krivicu za zločine protiv čovječnosti, stoji, pored ostalog, u široko obrazloženoj tužbi koja je u ponedjeljak, 3. juna podnijeta Medjunarodnom krivičnom sudu. Zločini se odnose na evropsku politiku prema migrantima, politiku koja zaslužuje istragu zbog hiljada slucajeva gubitka života migranata u Mediteranu, što je, prema dvojici mladih advokata koji su podnijeli tužbu, dio evropske politike još od 2014 i izbijanja migrantske krize.

"Namjerno se žrtvuju životi migranata sa jednim jedinim ciljem: odvraćanja ostalih da se upuste u avanturu traženja sigurne luke u EU", stoji, pored ostalog, u optužnici napisanoj na 245 strana, a koju potpisuju Huan Branko, koji je nekada radio za Medjunarodni krivični sud i francusko ministarstvo spoljnih poslova i izraelski advokat Omar Šac.

Brisel i evropske članice, prije svih Francuska, Njemačka i Italija se prozivaju i zbog politike vraćanja migranata u ruke libijske obalske straže i u migrantske kapove na libijskoj obali, odakle stižu brojni izvješaji o nehumanom tretmanu migranata, seksualnom ropstvu i raznim zloupotrebama migranata, prisiljenih da tu čekaju na razriješenje sudbine.

"Svjesno je stvorena najsmrtonosnija migrantska ruta na kojoj je najmanje 12 hiljada ljudi izgubilo živote", stoji u optužnici protiv Brisela i njegovih članica. Pored ovoga, evropska strana je znala da će se migranti koje vrati u Libiju, naći u tamošnjim logorima, gdje će nad njima biti izvršena najgora moguća zlodjela, što je čini krivom za najnehumaniji, organizivani napad na civilnu populaciju u cijeloj istoriji Međunarodnog krivičnog suda, navode advokati.

Njihova tužba ne sadrži konkretna imena počinilaca zločina, ali se u njoj često navode citati i odluke ključnih evropskih lidera, uključujući i njemačku kancelarku i francuskog predsjednika.

U Evropskoj komisiji nisu željeli da komentarišu, po njima, nepostojeću pravnu akciju dvojice advokata, te su, umjesto toga podsjetili da su tokom 4 evropske operacije na Mediteranu spasili gotovo 730 hiljada migranata.

"Nije evropska politika ta koja je dovela do ljudskih tragedija već nehuman i opasan posao krijumčara ljudima koji zarađuju na ljudskim nevoljama i ljudske živote izlažu rizilku. Umjesto da se međusobno optužujemo, treba radije da radimo zajedno kako bi se okončala ova situacija.Naš prioritet je uvijek bila i uvijek će biti zaštita života, kao i obezbjedjivanje humanog tretmana svih koji se nadju na migrantskoj ruti. Sve naše akcije su bazirane na evropskom pravu, a naš dijalog sa libijskim vlastima je fokusiran na poštivanje ljudskih prava migranata i izbjeglica", poručila je portparolka Evropske komisije, Nataša Berto.

XS
SM
MD
LG