Linkovi

UN formalno usvojile pakt o migracijama, SAD protiv


Instalacija koja prikazuje migrante, postavljena zbog konferencije UN u Marakešu u Maroku
Instalacija koja prikazuje migrante, postavljena zbog konferencije UN u Marakešu u Maroku

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio je formalno usvajanje Globalnog sporazuma o migracijama u Generalnoj skupštini UN. Akt je usvojen sa 152 glasa za, 12 zemalja je bilo uzdržano, a pet je bilo protiv – SAD, Izrael, Poljska, Češka, Mađarska.

„Globalni sporazum o migracijama nije obavezeujući dokument, ali potvrđuje bazične principe globalne zajednice, uključujući suverenitet zemalja i ljudska prava i ukazuje na put kojim zemlje i migranti treba da se kreću“, navodi se u saopštenju Generalnog sekretara.

Generalna skupština UN usvojila je sporazum koji je ranije dogovoren u Marakešu u Maroku, a čiji je cilj da uspostavi okvire globalne saradnje u upravljanju migracijama.

SAD su se povukle iz pregovora ranije, a američki predstavnik iz Biroa za populaciju, izbeglice I migracije Endrju Viprek objasio je da “uprkos tome što SAD priznaju doprinos imigranata u izgradnji zemlje, ne mogu da potpišu globalni ugovor koji bi potencijalno bio u suprotnosti sa odlukama koje bi donosile u najboljem interesu američkog naroda”.

Širom sveta ima oko 250 miliona migranata, a deo njih kreće se uz pomoć krijumčara i upada u mrežu trgovine ljudima.

XS
SM
MD
LG