Linkovi

Merk tražio odobrenje za svoju pilulu protiv Kovida u SAD


Novi antiviralni lek protiv Kovida 19 kompanije "Merk" (Foto: AP/Merck & Co.)
Novi antiviralni lek protiv Kovida 19 kompanije "Merk" (Foto: AP/Merck & Co.)

Farmaceutska kompanija "Merk" (Merck & Co Inc) saopštila je da je od američke Uprave za hranu i lekove (FDA) tražila dozvolu za hitnu upotrebu svog leka, kojim se tretiraju blagi do umereni simptomi Kovida 19. Lek nazvan molnupiravir Merk je razvio u saradnji sa kompanijom "Ridžbek bajoterapjutiks" (Ridgeback Biotherapeutics). Ukoliko bude dobio dozvolu, molnupiravir će biti prvi antiviralni lek koji se uzima oralno..

Protiv koronavirusa već su u upotrebi antiviralni lek remdesivir kompanije "Gilead" (Gilead Sciences Inc) koji se uzima intravenozno i generički sterod deksametazon, a oba se uglavnom daju osobama koje su već hospitalizovane.

Merk je pre deset dana objavio da je njena eksperimentalna pilula za Kovid 19 upola smanjila broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva kod ljudi koji su nedavno zaraženi koronavirusom i najavila da će uskoro i od zdravstvenih zvaničnika u Sjedinjenim Državama i širom sveta tražiti odobrenje za upotrebu leka.

Merk i partnerska kompanija "Ridžbek bajoterapjutiks" naveli su da rani rezultati pokazuju da je kod pacijenata koji su uzeli lek "molnupiravir", u perodu od pet dana od pojave simptoma Kovida, za oko polovinu smanjena stopa hospitalizacija i smrtnih slučajeva u poređenju sa pacijenatima koji su dobili placebo.

Istraživanje je obuhvatilo 775 punoletnih osoba sa blagim do umerenim simptomima Kovida kod kojih je postojao veći rizik od teške bolesti zbog zdravstvenih problema kao što su gojaznost, dijabetes ili srčane bolesti.

Među pacijentima koji su uzimali molnupiravir, 7,3 odsto je bilo hospitalizovano ili je preminulo na kraju perioda od 30 dana, u poređenju sa 14,1 odsto onih koji su dobili placebo.

Nakon tog peroda nije bili smrtnih slučajeva u grupi koja je dobila lek, dok je bilo osam žrtava među onima koji su primili placebo, saopštila je kompanija. Rezultate još nisu razmotrili drugi stručnjaci.

Nezavisna grupa zdravstvenih eksperata, koja je pratila kliničko istraživanje, preporučila je da se ono zaustavi ranije zato što su privremeni rezultati bili toliko snažni. Direktori Merka saopštili su da se konsultuju sa američkom Upravom za hranu i lekove (FDA) i da planiraju da narednih dana podnesu rezultate kliničkih testova na razmatranje.

"Nadmašena su moja očekivanja od toga šta bi lek mogao da postigne u ovom kliničkom istraživanju. Kada vidite pad hospitalizacija i smrtnih slučajeva od 50 odsto, to je onda značajan klinički uticaj", saopštio je doktor Din Li, potpredsednik za istraživanje u Merku.

Kontraindikacije su registrovane kod obe grupe tokom istraživanja, ali su bile neznatno prisutnije među onima koji su primili placebo. Kompanija nije precizirala o kojim problemima je reč.

Rezultati ranijih istraživanja pokazali su da lek nije pomagao pacijentima koji su već bili hospitalizovani sa teškim simptomima.

Sjedinjene Države su već odobrile jedan antivirusni lek, remdesivir, za Kovid 19 i dozvolile hitnu upotrebu tri terapije antitelima da bi se pomoglo imunom sistemu da se bori protiv virusa. Međutim, svi lekovi se daju intravenozno ili injekcijom u bolnicama ili klinikama, a zalihe su sve manje zbog novog talasa pandemije izazvanog delta sojem koronavirusa.


Zdravstveni eksperti, među kojima je i vodeći američki epidemiolog doktor Entoni Fauči, dugo su se zalagali za razvoj pilule koju bi pacijenti mogli da piju posle pojave simptome Kovida 19, kao što lek Tamiflu pomaže protiv gripa. Smatra se da su takvi lekovi ključni za uspostavljanje kontrole nad budućim talasima zaraze i smanjenje posledica pandemije.

Merkova pilula radi tako što remeti enzim koji koronavirus koristi za kopiranje svog genetskog koda i umnožavanje.

Američka vlada je najavila da će kupiti 1,7 miliona doza leka, ako ga odobri FDA. Merk je saopštio da može da proizvede 10 miliona doza do kraja godine i da ima ugovore sa vladama širom sveta. Cena leka nije objavljena.

Druge farmaceutske kompanije, među kojima su Fajzer i Roš, ispituju slične lekove i mogle bi da imaju rezultate narednih nedelja i meseci.

Merk je planirao da kliničkim testovima, u kasnoj fazi, obuhvati više od 1.500 pacijenata, pre nego što je istraživanje zaustavio nezavisni odbor. Rezultati, objavljeni u petak, obuhvatili su pacijente iz Latinske Amerike, Evrope i Afrike. Direktori kompanije procenjuju da je 10 odsto pacijenata bilo iz SAD.

XS
SM
MD
LG