Linkovi

Neke bolnice u SAD pune nevakcinisanih kovid pacijenata, pa trpe drugi bolesnici


Oboleli od kovida u bolnici u Luizijani
Oboleli od kovida u bolnici u Luizijani

Zbog sve većeg broja obolelih od koronavirusa, bolnice u pojedinim delovima SAD su preplavljene kovid pacijentima i ne mogu da leče ostale bolesnike, kazala je direktorka Centara za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).

Doktorka Rošel Valenski je za televiziju CBS njuz rekla da su zdravstvene ustanove u nekim delovima SAD "u jako teškoj situaciji".

"Ponestaje im kreveta. Drugi bolesnici ne mogu da dobiju adekvatnu pomoć ako, recimo, dožive saobraćajnu nesreću ili srčani udar. Zato se trudimo da u područjima gde ima puno obolelih, nagovorimo ljude da se vakcinišu. Nevakcinisani imaju 10 puta veće šanse da završe u bolnici od onih koji su primili vakcinu".

Valenski je naglasila da su "bolnice pune nevakcinisanih ljudi".

Pre tri meseca je delovalo da su SAD na putu da kontrolišu širenje koronavirusa, ali je delta soj iskomplikovao stvari i doveo do porasta broja novozaraženih i umrlih. Dnevno oboli između 120 i 160 hiljada ljudi, a umre oko 2.000 u proseku.

Iako je u Americi vakcinisano više od 183 miliona ljudi, 70 miliona odbija vakcinu.

Prema podacima univerziteta Džons Hopkins, u svetu je ukupno dato više od šest milijardi vakcina, tačnije 6,6 milijardi ljudi je primilo barem jednu dozu vakcine.

U SAD i drugim zemljama u svetu dostupne su i treće, buster, doze vakcina.

XS
SM
MD
LG