Linkovi

Kompanija "Merk" pomaže konkurentu "Džonson i Džonson" da proizvodi vakcinu


ARHIVA: Ampule sa vakcinom Džonson i Džonson
ARHIVA: Ampule sa vakcinom Džonson i Džonson

Farmaceutska kompanija Merk (Merck & Co.) pomoći će svom rivalu "Džonsonu i Džonsonu" da pravi nedavno odobrenu vakcinu protiv koronavirusa, kako bi se ubrzao proces proizvodnje te vakcine, potvrdio je jedan zvaničnik Bajdenove administracije.

Bela kuća nastoji da ubrza proizvodnju vakcine koja se daje u jednoj dozi. Zvaničnici navode da je kompanija "Džonson i Džonson" naišla na neočekivane probleme u proizvodnji, i proizivela samo 3,9 miliona doza pre nego što je, u subotu, njena vakcina dobila dozvolu za hitnu upotrebu. Kompanija je saopštila da je na putu da do kraja juna dostavi 100 miliona doza.

Merk, koji je u januaru odustao od razvoja sopstvene vakcine protiv Kovida 19, saopštio je prošlog meseca da radi na planu da svoje proizvodne kapacitete otvori za druge proizvodjače vakcina.

Očekuje se da će, uz pomoć Merka, Džonson i Džonson uspeti da ispuni svoje obaveze i proizvede čak više vakcina nego što je planirano, ali Bela kuća nije još saopštila više detalja.

Međutim, zvaničnici upoznati sa dogovorom kažu da će Merk koristiti dve lokacije u SAD, jednu da pomogne u proizvodnji vakcine a drugu - za finalne usluge kada se vakcine sipaju u ampule i pakuju za distribuciju. Iako nije uspeo da razvije sopstvenu vakcinu za koronavirus, Merk već ceo vek proizvodi vakcine. To je jedini američki proizvodjač kombinovane dečije vakcine (MMR) koja štiti od zauški, rubeola i malih boginja. Takođe je razvio Gardasil - koji štiti od humanog papilomavirusa (HPV), a Uprava za hranu i lekove odoborila je Merk vakcinu protiv ebole 2019.

Vest o partnerstvu Merka i Džonson i Džonson je prvo objavio Vašington post.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG