Linkovi

FDA odobrila treću dozu Fajzer vakcine za Amerikance starije od 65 godina


Sedište Uprave za hranu i lekove u Vajt Ouku u Merilendu.
Sedište Uprave za hranu i lekove u Vajt Ouku u Merilendu.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) u sredu je odobrila dodatnu dozu Fajzer-Bajontek vakcine protiv Kovida-19 za Amerikance starije od 65 godina i neke građane kojima preti veći rizik od bolesti.

Buster doza će se davati najmanje šest meseci posle dobijanja druge doze vakcine, a dozvola se odnosi na ljude koji su najpodložniji težim oblicima bolesti, kao i na one koji su izloženi Kovidu na svojim radnim mestima, navodi FDA.

Savetodavni odbor američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) mogao bi u četvrtak da glasa o upotrebi treće doze vakcine, izjavio je jedan zvaničnik agencije.

Predsednik Džo Bajden najavio je u avgustu da njegova administracija namerava da ove nedelje počne davanje dodatnih doza Amerikancima starijim od 16 godina, ukoliko dobije odobrenje FDA i CDC.

Savetnici Uprave za hranu i lekove u petak su glasali da preporučuju bustere Amerikancima starijim od 65 godina i onima koji imaju veći rizik od ozbiljne bolesti, ali su ubedljivom većinom odbacili inicijativu o davanju dodatne doze opštoj, vakcinisanoj populaciji.

Komisija je zaključila da nema dovoljno dokaza da podrži davanje bustera onima starijim od 16 godina, koji su drugu dozu dobili pre najmanje šest meseci, i zatražila dodatne podatke o bezbednosti.

Agencija bi mogla da ponovo razmotri širu dozvolu za dodatne doze u budućnosti. Najviši članovi FDA su podeljeni po pitanju potrebe za busterima u opštoj populaciji. Prelazna direktorka agencije Dženet Vudkok se zalaže za dodatne doze, dok neki od najviših naučnika FDA tvrde da sadašnji dokazi to ne podržavaju.

Džonson i Džonson je u utorak saopštio da druga doza njegove vakcine protiv Kovida-19 povećava efikasnost vakcine na 94%.

Za nekoliko nedelja biće poznati i podaci o dejstvu dodatnih doza vakcina kompanije Moderna, izjavio je u nedelju doktor Entoni Fauči, glavni medicinski savetnik predsednika Bajdena.

XS
SM
MD
LG