Linkovi

SZO: Remdesivir i hidroksiklorokin imaju malo efekta kod teških slučajeva Kovida 19


Tehničar u laboratoriji analizira epruvete sa lekom remdsivir u farmaceutskoj kompaniji Gilead u Kaliforniji, 11. marta 2020. (Foto: AP)
Tehničar u laboratoriji analizira epruvete sa lekom remdsivir u farmaceutskoj kompaniji Gilead u Kaliforniji, 11. marta 2020. (Foto: AP)

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da su šestomesečnom probom leka za Kovid-19 pronađeni dokazi da remdesivir, lek koji je uzimao predsednik Donald Tramp kada se razboleo, ima malo uticaja ili nema uticaj na teške slučajeve virusa.

SZO navodi da je sprovela najveće do sada kontrolno testiranje lekova za Kovid-19 na svetu, i da su testirani remdesivir i još tri leka - hidroksiklorokin, lopinavir/ritonavir i interferon - dok agencija nastoji da utvrdi da li su postojeći lekovi efikasni u lečenju Kovida-19.

Na konferenciji za novinare u sedištu SZO u Ženevi, portparol SZO je izjavio da rezultati studije, koju nisu analizirali drugi stručnjaci pre objavljivanja, pokazuju da "režimi remdesivira, hidroksiklorokina, lopinar-ritonavira i interferona po svemu sudeći nisu imali mnogo efekta na smrtnost u toku 28 dana, ili tok lečenja hospitalizovanih pacijenata".

SZO je naveo da je u studiji, koja je sprovwdena u više od 30 zemalja, razmotren efekat tretmana na ukupnu stopu smrtnosti, pitanje da li su pacijentima bili potrebni respiratori i na vreme koje su pacijenti proveli oporavljajući se u bolnicama.

U ranijim studijama je već isključena efikasnost tri od tih lekova, ali su ovi nalazi suprotni kliničkom ispitivanju remdesivira koje su sproveli Nacionalni instituti za zdravlje (NIH) u aprilu, koje je pokazalo da je lek ubrzao stopu oporavka ljudi sa težim slučajevima Kovida-19.

Vrednost akcija kompanije koja proizvodi remdesivir, Gilead Sajensis, pala je posle vesti o studiji SZO. Kompanija je objavila saopštenje da su podaci, po svemu sudeći, nekonzistentni, a zaključci studije preuranjeni, i pozvala se na druge studije, kao što je ona koju je sproveo NIH, koja je potvrdila efekte tog leka.

Remdesivir je jedan od nekoliko lekova korišćenih u lečenju predsednika Donalda Trampa kada se zarazio Kovidom-19 ranije ovog meseca.

XS
SM
MD
LG