Linkovi

SZO: Nema dokaza da remdesivir pomaže hospitalizovanim pacijentima


Bočica sa lekom remdesivir
Bočica sa lekom remdesivir

Remdesivir se ne preporučuje pacijentima hospitalizovanim zbog koronavirusa, jer nema dokaza da taj lek povećava šanse za preživljavanje ili smanjuje potrebu za respiratorima, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

"Panel SZO je konstatovao da nema dovoljno dokaza da remdesivir smanjuje mortalitet obolelih od kovida, potrebu za mehaničkom ventilacijom ili da poboljšava kliničku sliku", navodi se u saopštenju.

Ova ocena SZO, proistekla iz nedavno završene studije, je još jedan korak unazad za remdesivir, koji je među prvima odobren za lečenje Kovida 19 u SAD i svetu, a ovaj lek nabavila je i Srbija.

Remdesivir je korišćen i kod lečenja američkog predsednika Donalda Trampa, a prethodne studije pokazale su da skraćuje vreme oporavka pacijeanta. Trenutno je odobren u 50 zemalja.

Proizvođač remdesivira, američka kompanija "Giliad" dovela je u pitanje ispravnost studije SZO.

"Remdesivir je standardni tretman pacijenata hospitalizovanih zbog Kovida, što su potvrdile i brojne kredibilne organizacije. Razočarani smo time što SZO ignoriše ove dokaze u trenutku kada broj obolelih u svetu raste, a lekari se oslanjaju na remdesivir kao jedini i prvi lek odobren za lečenje Kovida 19", navodi se u saopštenju.

SZO je saopštila da se njena ocena remdesivira oslanja na nekoliko međunarodnih istraživanja u koja je uključeno više od sedam hiljada hospitalizovanih pacijenata.

Piter Horbi, profesor infektologije na Oksfordu, kaže da bi ova ocena SZO mogla da utiče na upotrebu remdesivira za lečenje Kovida 19.

"Remdesivir je skup lek koji se daje intravenozno od pet do deset dana, pa bi ocena SZO zapravo mogla da uštedi novac zdravsvetnim ustanovama", kaže on za Rojters.

Preporuka SZO nije obavezujuća, ali je deo uputstava za zdravstvene radnike, koja se stalno dopunjuju novim nalazima.

EU je naručila 500 hiljada doza ovog leka ukupne vrednosti milijardu evra, pa bi i to moglo da bude dovedeno u pitanje.

XS
SM
MD
LG