Linkovi

Aktivisti: Farmaceutske kompanije ostvaruju ogromnu zaradu od vakcina


ARHIVA - Sedište kompanije Fajzer u Njujorku
ARHIVA - Sedište kompanije Fajzer u Njujorku

Grupa nevladinih organizacija saopštila je da su najmanje 9 direktora i investitora u kompanijama koje proizvode vakcine protiv koronavirusa postali milijarderi protekle godine zahvaljujući patentima na vakcine.

Narodna alijansa za vakcine, u kojoj se nalazi nekoliko neprofitnih, nevladinih organizacija kao što su Globalna pravda sada, Oksfam i UNAIDS, zatražila je od farmaceutskih kompanija da podele svoju tehnologiju da bi se ubrzala globalna proizvodnja vakcina, dok broj zaraženih naglo raste u mnogim siromašnijim zemljama.

"Farmaceutske kompanije koje su razvile neke od najpoznatijih vakcina protiv Kovida 19, kao što su Fajzer i Moderna, ostvaruju ogromne zarade od monopola nad tim vakcinama. Kao rezultat toga, njihovi investitori i direktori su prvi put postali milijarderi", rekao je za Glas Amerike jedan od direktora u organizaciji Oksfam Maks Loson.

Bočice sa vakcinama kompanija Fajzer i Moderna
Bočice sa vakcinama kompanija Fajzer i Moderna

Pozivajući se na svoju analizu spiska bogatih koji časopis Forbs objavljuje u aprilu, Narodna alijansa za vakcine tvrdi da su među novim milijarderima izvršni direktori američke farmaceutske kompanije Moderna i nemačke Bajontek, koja je razvila vakcinu u saradnji sa Fajzerom. Takođe navodi da su sada milijaderi i četvoro direktora ili nvestitora povezanih sa Modernom i tri direktora iz kineske kompanije "CanSino Biologics"

Loson iz Oksfama za Glas Amerike kaže da su poreski obveznici podnijeli teret finansijskog rizika od razvoja vakcine.

"Te vakcine protiv Kovida 19 su finansirali poreski obveznici, kao što smo ja i vi. To znači da nisu imovina tih kompanija i da ne bi trebalo da se koriste za ostvarivanje tih ogromnih profita", naglasio je Loson.

Dodao je da patenti na vakcine omogućavaju farmaceutskim kompanijama da diktiraju cenu i distribuciju.

“Zbog tih monopola, na kraju se stvaraju veštačke nestašice. I postoji dovoljno prostora da te kompanije ostvare dobru zaradu - a ne ogromne profite i da prave milijardere - ali i da istovremeno dele svoju tehnologiju, intelektualnu svojinu i da dozvole svim kompetentnim proizvođačima vakcine na svetu da proizvode vakcine koje su nam potrebne", ističe Loson.

Kompanije Bajontek je u saopštenju navela da je već povećala proizvodni kapacitet na 3 milijarde doza u 2021. godine i da sarađuje sa 15 partnera, među kojima su Merk, Novartis Sanofi i Bakster, da bi uspostavila globalnu mrežu za proizvodnju vakcina. Dodala je i da patenti ne ograničavaju proizvodnju vakcina, koja je "složen proces razvijen tokom više od decenije".

“Svi koraci se moraju precizno definisati i izvršiti. Za to je potrebno iskusno osoblje. Potrebni su sirovi materijali koji ispunjavaju uslove za upotrebu. Potreban je već razvijeni proces za pripremu vakcina, koji se mora pomno pratiti. Ako se ne ispuni i jedan od tih uslova, bezbednost i efikasnost vakcine ne mogu da garantuju ni proizvođač ni pronalazač", ističe se u saopštenju Bajonteka.

Napominje se i da direktor, Ugur Sahin, koji je u izveštaju alijanse za vakcine imenovan kao novi milijarder, nije prodao ni jednu deonicu kompanije.

Moderna, u vreme objavljivanja ovog izveštaja, nije odgovorila na zahtev za komentar. Ta kompanija je u oktobru navela da neće primenjivati patente ni na jednu od svojih tehnologija za razvoj vakcine protiv koronavirusa.

Siromašnije države se suočavaju sa dramatičnim nestašicama vakcine. Sjedinjene Države su ovog meseca u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (STO) podržale privremeno ukidanje patenta na vakcine protiv koronavirusa, što su predložile Indija i Južnoafrička Republika.

To pitanje je bilo glavno na agendi Globalnog samita za zdravlje koji je u petak u Rimu održao G20. U zajedničkom saopštenju posle samita, zatražena je dobrovoljna podela tehnologije i licenci, ali nije direktno podržano ukidanje patenta.

Evropska unija obećala je da će ove godine dati do 100 miliona vakcina siromašnijim zemljama i izgraditi proizvodne centre u Africi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG