Linkovi

Pandemija koronavirusa pogoršava globalnu borbu protiv AIDS-a


Arhiva - Budistički sveštenici pale sveće toko kampanje podizanja svesti o HIV/AIDS-u, tokom Svetskog dana borbe protiv side, u Klkati, Indija, 1. decembra 2018.

Utorak 1. decembar Svetski je dan borbe protiv AIDS-a, a organizacije širom sveta ističu potrebu za pružanjem podrške onima koji žive sa HIV-om i koji su pogođeni HIV-om, virusom koji uzrokuje bolest, istovremeno se sećajući onih koji su umrli od posledica te bolesti.

Ovogodišnji događaj dolazi usred pandemije koronavirusa, za koju UNAIDS kaže da je onima koji žive sa HIV-om otežao pristup zdravstvenoj zaštiti i drugim uslugama, istovremeno ističući pitanja poput neravnopravnosti i stigme.

Agencija poziva vlade da pojačaju ulaganja i akcije u borbi protiv HIV-a i drugih pandemija, kako bi bila ustanovljena postojale bolja zdravstvena i mreža socijalne zaštite, što bi svet učinilo sposobnijim da uspori širenje koronavirusa.

Ujedinjene nacije su saopštile da modeli pokazuju da bi moglo biti dodatnih 123.000 do 293.000 novih HIV infekcija i između 69.000 i 148.000 smrtnih slučajeva povezanih sa AIDS-om do 2022. godine zbog efekata pandemije koronavirusa na odgovore na HIV.

"Kolektivni neuspeh da se dovoljno uloži u sveobuhvatne, na ljudskim pravima zasnovane i ka ljudima usmerene odgovore na HIV, imao je strašnu cenu", rekla je izvršna direktorka UNAIDS-a Vini Bjanima. "Sprovođenje samo politički najprijatnijih programa neće promeniti situaciju sa Kovidom 19, niti okončati AIDS. Da bi se globalni odgovor vratio na pravi put, biće potrebno ljude staviti na prvo mesto i boriti se protiv nejednakosti na kojima epidemije napreduju".

Zajednički izazovi u vezi sa HIV-om, odnosno AIDS-om i koronavirusom takođe su u fokusu događaja koji će u utorak Nacionalni memorijal za sidu u Sjedinjenim Državama emitovati uživo.

Događaj uključuje diskusije sa dr Entonije Faučijem i dr Dejvidom Humom, koji imaju iskustva u radu na obe pandemije, kao i sa aktivistima i gradonačelnicima Atlante, Čikaga i Njujorka.

Oko 38 miliona ljudi živi sa HIV-om, a 26 miliona ima pristup antiretrovirusnoj terapiji.

U 2019. godini 690.000 umrlo je od bolesti povezanih sa AIDS-om.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG